Linkovi

Libija: Bombardovana Misrata


Povredjeni nakon napada u Libiji
Povredjeni nakon napada u Libiji

Rakete i danas zasipaju Misratu na zapadu Libije, koja je pod pobunjeničkom kontrolom, uprkos prethodnim tvrdnjama vlade da su prekinuta dejstva protiv pobunjenika. Očevici iz Misrate javljaju o žestokom granatiranju i topovskoj vatri na grad u kojem su stotine stanovnika poginule otkako su ga pre dva meseca opkolile vladine snage.

Zamenik libijskog ministra inostranih poslova Kaled Kaim danas je izjavio da je armija prekinula dejstva protiv pobunjenika u Misrati, ali da nije otišla iz grada. Kaim je rekao da su se trupe zaustavile da bi plemenske starešine mogle da pregovaraju sa pobunjenicima. On je objasnio da će plemenski ratnici nastupiti umesto armije, ukoliko se pobunjenici ne predaju u roku od 48 sati.

U međuvremenu, gotovo hiljadu ljudi koji su evakuisani iz Misrate, stiglo je danas u opoziciono uporište Bengazina istoku zemlje, brodom koji je zakupila Međunarodna organizacija za migracije. Brodom su prevezeni zaostali strani radnici i ranjeni civili, a više od 800 evakuisanih je iz Nigera. Medicinsko osoblje je saopštilo da su u žestokim borbama u trećem po veličini gradu u Libiji, juče poginule najmanje 24 osobe.

Takodje Sjedinjene Države su izvestile da je juče izvršen prvi napad bespilotnom letelicom u Libiji, ali nije saopšteno vreme i mesto udara.

XS
SM
MD
LG