Linkovi

Libija: Američki avioni pogodili kamp ID


Američki ratni avioni gađali su kamp za obuku Islamske države u zapadnoj Libiji, a u napadu su poginule desetine terorističkih regruta, kao i jedan od vođa ID

Američki ratni avioni gađali su danas kamp za obuku Islamske države u zapadnoj Libiji, blizu granice sa Tunisom. U napadu, u kojem je pogođena glavna meta, poginule su desetine terorističkih regruta.

Odbrambeni zvaničnici u Vašingtonu saoštili su da je u vazdušnom napadu verovatno ubijen jedan od vođa Islamske države Nuredin Šušane, povezan sa dva velika teroristička incidenta u Tunisu prošle godine: napadom na muzej u prestonici i na letovalište blizu Tunisa, u kojima je poginulo najmanje 60 osoba.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da su Sjedinjene Države uverene da je reč o uspešnm napadu. Takođe je naveo da je preduzeta akcija protiv Šušanea i kampa nakon što je utvrđeno da su on i borci Islamske države u tom objektu planirali napade na Sjedinjene Države i druge zapadne interese u regionu.

Kamp Islamske države, u predgrađu Sabrate, oko 75 kilometara zapadno od Tripolija, uništen je u napadu. Prema lokalnim izvještajima, poginulo je do 40 osoba.

Gradonačelnik Sabrate rekao je da je među poginulima veliki broj Tunižana koji su nedavno stigli u kamp za obuku, kao i najmanje jedan Jordanac. Gradonačelnik je naveo i da ima preživelih.

Današnja akcija je najmanje drugi američki napad na Islamsku državu u Libiji u poslednja tri meseca. U novembru je u istočnoj Libiji poginuo Iračanin poznat kao Abu Nabil, za kojeg su američki zvaničnici naveli da je bio vođa operacija ID u Libiji.

Islamska država je značajno proširila operacije u severnoj Africi tokom prošIe godine, iskoristivši haos i političku neizvesnost u Libiji posle svrgavanja i ubistva Moamera Gadafija 2011. godine. Teroristička grupa je takođe aktivna u Tunisu.

Dronovi i sateliti nedeljama su nadzirali kompleks u Sabrati, pre nego što je naređen vazdušni udar.

XS
SM
MD
LG