Linkovi

Poziv na prekid vatre u Libiji


Sjedinjene Države i evropske sile vrše pritisak na libijske rivalske frakcije da pristanu na bezuslovni prekid vatre, dok su u Alžiru počeli razgovori o formiranju vlade jedinstva u Libiji.

U jučerašnjem zajedničkom saopštenju, američki državni sekretar Džon Keri i ministri inostranih poslova Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Španije zatražili su hitan prekid vazdušnih napada i borbi u Libiji, gde se paralelne vlade bore za vlast.

Takođe su zapretili da će uvesti sankcije protiv onih koji podrivaju mir i bezbednost zemlje, ali i pozdravili početak razgovora u Alžiru i planirani sastanak u sredu u Maroku.

Diplomate su naglasile da Libija može da obezbedi stabilnu, sigurnu i prosperitetnu budućnost samo putem kompromisa. Ukazale su i na pretnju od terorizma u Libiji, navodeći da ekstremisti koriste političku nestabilnost da bi izazvali patnju u zemlji i van nje.

Međutim, nasilje u zemlji ne jenjava. Ispred marokanske ambasade u Tripoliju danas je eksplodirala bomba, ali nije bilo žrtava. Napad je izveden nekoliko sati pošto su naoružane osobe ostvorile vatru na kompleks južnokorejske ambasade, ubile dva libijska čuvara i ranile još jednu osobu. Islamska država preuzela je odgovornost za oba napada.

XS
SM
MD
LG