Linkovi

Liberijski MIP: Nismo povukli priznanje Kosova


Arhiva - Devojka proviruje kroz džinovsku zastavu Kosova, tokom proslave godišnjice nezavisnosti, u Prištini, 17. februara 2017.
Arhiva - Devojka proviruje kroz džinovsku zastavu Kosova, tokom proslave godišnjice nezavisnosti, u Prištini, 17. februara 2017.

Vlada Liberije negirala je tvrdnje da je povukla priznanje Republike Kosovo.

"Vlada Republike Liberije želi da opovrgne izveštaje u nekim međunarodnim medijima i na društvenim mrežama o tome da je povukla diplomatske odnose sa Republikom Kosovom", kaže se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Liberije.

Ministarstvo podseća u saopštenju da je Liberija bila jedna od prvih zemalja koje su priznala nezavisnost Kosova, 30. maja 2008. godine, sledeći deklaraciju o nezavisnosti te države, te da ostaje privržena zajedničkom komunikeu o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

"Dve zemlje nastavljaju da uživaju međusobno poverenje i prijateljstvo", kaže se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Liberije.

Mediji u Srbiji u sredu su preneli informaciju da je ministar spoljnih poslova Liberije, Gbezongar Milton Findli, uručio u Beogradu svom srpskom kolegi Ivici Dačiću notu kojom Liberija obaveštava Srbiju da je poništila svoje priznanje nezavisnosti Kosova.

U toj noti je navodno pisalo da će takva odluka ostati na snazi sve do okončanja pregovora pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Liberija je priznala Kosovo na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara s Prištinom, navodi se navodno u noti koja je predstavljena na konferenciji za novinare Dačića i Miltona Findlija.

Zvanična Priština negirala je da je do povlačenja priznanja zaista i došlo.

"Izjava Ministarstva spoljnih poslova Liberije je ubedljiv dokaz protiv lažnih vesti i divlje propagande Srbije protiv Kosova, kao što je to bio slučaj i u vezi sa Gvinejom Bisao, Ganom i drugim državama", saopštilo je u petak kosovsko Ministarstva spoljnih poslova.

XS
SM
MD
LG