Linkovi

Libanski premijer u ostavci najavljuje povratak iz Saudijske Arabije


Libanski premijer u ostavci Saad Hariri
Libanski premijer u ostavci Saad Hariri

Libanski premijer u ostavci Saad Hariri uverio je Libance da će se uskoro vratiti u svoju zemlju iz Saudijske Arabije, u kojoj se nalazi otkad je 4. novembra objavio da podnosi ostavku.

U razgovoru za televizijsku stanicu sopstvene stranke u Rijadu, Saad Hariri je rekao da je potpuno sam doneo odluku i odbacio je optužbe da ga je na taj korak prisilila Saudijska Arabija da bi obustavio saradnju koalicione vlade sa Hezbolom.

“Želeo sam da šokiram Libance pozitivno, a ne negativno, da bi shvatili da se nalazimo u opasnom trenutku jer ne možemo da nastavimo kao do sada. Ne možemo da kažemo da se Liban distancira od regionalnih sukoba, u vreme kada se Hezbolah nalazi u Jemenu gde gradi odnos sa sirijskim režimom, što nikada ne bih uradio. “

Hariri ima dvostruko, libansko – saudijsko državljanstvo. O neočekivanoj ostavci je govorio na saudijskoj televiziji, rekavši da Hezbolah i Iran ga podržava nameravaju da preuzmu zemlju, što bi destabilizovalo Bliski Istok. Hariri se takođe plaši za sopstveni život. Hezbolah je optužen da je 2005. godine izvršio napad automobilom bombom, u kojem je poginuo njegov otac, nekadašnji premijer Rafik Hariri.

Libanski predsednik, Mišel Aoun, još nije prihvatio Haririjevu ostavku. Pre Haririjevog televizijskog razgovora, Aoun je izdao saopštenje da se premijer nalazi u Saudijskoj Arabiji, ali da razlozi za to nisu jasni. Komandant Hezbolaha u Libanu, Hasan Nasrala, izjavio je da je Saudijska Arabija prisilila Haririja da podnese ostavku

XS
SM
MD
LG