Linkovi

King: Težak udarac Al-Kaidi


Luelin King: Hvatanje Bin Ladena će svakako pomoći političkoj karijeri predsednika Obame, iako mu ne garantuje reizbor.
Luelin King: Hvatanje Bin Ladena će svakako pomoći političkoj karijeri predsednika Obame, iako mu ne garantuje reizbor.

Ubistvom Osame bin Ladena nanet je težak udarac Al-Kaidi, iako odstranjivanje vodje ne znači i nestanak njene ideologije, smatra Luelin King, voditelj televizijske emisije "Hronika Bele kuće". U razgovoru za Glas Amerike on je razmotrio pitanje da li će smrt Osame bin Ladena oslabititi Al-Kaidu i njenu džihadističku ideologiju.

King: “Teško je reći pošto se Al-Kaida dramatično promenila i evoluirala od vremena terorističkih napada na SAD 2001. godine. To je sada daleko više organizacija sa lokalnim inicijativama i aktivnostima, mada ideološke i teološke instrukcije i dalje stižu iz centra. Kao rezultat toga, terorističke organizacije, uključujući i al-Kaidu, često prerastu iz organizacije sa specifičnim ciljem u kriminalnu organizaciju, kao što se desilo u Severnoj Irskoj i drugde. Ono što će svakako pogoditi sledbenike al-Kaide je da je Amerika eliminisala njenog idola - bin Ladena. Amerika je, medjutim, ponovo pokazala da poseduje izuzetno sofisticiranu tehnološku, obaveštajnu i operativnu sposobnost. Ubistvo bin Ladena je došlo u momentu kada su SAD suočene sa ključnim pitanjem formulisanja nove strategije u Avganistanu i Pakistanu, koji je po mnogima, sada žarište terorizma.”

Glas Amerike: Kako bi eliminisanje Bin Ladena moglo da se odrazi na popularnost predsednika Obame?

King: “Obama je do sada delovao kao dosta slab lider u domenu spoljne politike - više je reagovao na dogadjaje nego što ih je predvodio. Iznenada on sada izgleda kao predsednik koji aktivno kontroliše situaciju i uspešno odstranjivanje bin Ladene će mu svakako politički pomoći. Medjutim, to ne garantuje da će on biti ponovo izabran za predsednika, jer predstoji dug put. Trenutno najvažanije pitanje sa kojim su svi suočeni jesu veoma visoke cene nafte i benzina. Mi ovde u SAD nemamo puno izbora; svi moramo da vozimo automobile, pošto ovo nije zemlja sa razvijenim javnim prevozom, tako da svi reaguju na visoke cene benzina, mada postoje i drugi problemi kao što su nezaposlenost i visok deficit. Ti problemi će svakako uticati na političko opredeljenje birača i na političku budućnost ovog predsednika.”

Glas Amerike: Imajući na umu nemire na Bliskom istoku i na severu Afrike koji je stepen ugroženosti energetskih izvora?

King: “Ako bi došlo do nereda i problema u Saudijskoj Arabiji, mislim da bi, sa tačke gledišta energije, to izazvalo globalnu nestabilnost, pošto ta zemlja proizvodi 10 miliona baraela nafte dnevno, uglavnom za izvoz. Sadašnja cena nafte je rezultat bojazni, pa i spekulativnih aktivnosti na Volstritu, što gura cenu nagore, mada neke aktuelne nestašice nafte stvarno nema. Mislim da je u tom pogledu eliminisanje bin Ladena bilo od ogromne važnosti, jer su taj strah i neizvesnost ublaženi, a i sama al-Kaida je hendikepirana. Ipak, može se odstraniti čovek i lider, ali ne nužno i njegova ideologija. To je poruka o kojoj treba razmišljati.”

XS
SM
MD
LG