Linkovi

King: Koncept štednje gubi na težini


Luelin King: Ekstremne stranke u Evropi jačaju zbog ekonomske situacije i pitanja imigracije.
Luelin King: Ekstremne stranke u Evropi jačaju zbog ekonomske situacije i pitanja imigracije.

“Koja ekonomska teorija će prevagnuti u Evropi - teza štednje ili ekspanzije i kakvi bi mogli da budu efekti porasta uticaj ekstremne desnice i levice?” Odgovor na ta pitanja potražili smo kod voditelja emisije “Hronika Bele kuće”, Luelina Kinga.

King: “Mislim da koncept štednje gubi na svojoj težini. Izbori u Francuskoj i Grčkoj su potvrdili neodrživost te teze i potrebu za novom formulom. Situacija u Evropi bi mogla da se odrazi i na SAD, pošto Republikanci zagovaraju koncept štednje, dok je Obamina administracija veoma oprezna u tom pogledu i smatra da se mora pronaći stimulativni ekonomski izlaz i osloboditi se duga ne samo štednjom već i drugim metodama. Za uklanjanje ovakih problema, vlade imaju mehanizme na raspolaganju, mada oni nisu idealni. Vlade, medjutim, mogu da štampaju novac, dozvole kontrolisanu inflaciju, vrše devalvaciju, itd. Dakle, postoje metodi da se, recimo, izvrši devalvacija duga, ali i novca uopšte, i da se na taj način izadje iz nacionalnog duga.

S druge strane, problem u Evropi je da evro ne dozvoljava Grčkoj da devalvira svoju valutu i unapredi svoj izvoz pošto joj je nacionalna valuta evro, a ne drahma, te su Atini vezane ruke. Dok je ekonomska situacija u Nemačkoj povoljna, u Grčkoj nije, i kako i Berlin koristi evro i ne želi bitne promene, to stvara složenu i napetu stiuaciju. Jasno je da je potreban nov koncept u medjusobnim odnosima članica EU, koje su sve, u suštini bogate, čak i kada nemaju gotovog novca, posto poseduju aktive i imaju pravo da oporezuju.“

Glas Amerike: Izgleda da u jeku ekonomske krize jača i uticaj ekstremne desnice i levice i da bi takva situacija mogla da dovede do napetih odnosa u Evropi?

King: „Uticaj ekstremnih stranaka u Evropi je u porastu, a prvenstveni razlozi su ekonomska sitacija i pitanje imigracije. Ekstremne stranke su krajnje neprijateljski raspoložene prema imigrantima, što se oseća u Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Danskoj, i drugde. Gradjani tih zemalja sa nespokojstvom gledaju na imigrante iz Afrike i Azije, ali i na imigrante iz istočne Evrope, koji dolaze u zapadnu Evropu u potrazi za poslom. Ta situacija je slična našoj u Americi u pogledu meksičkih imigranata, koji dolaze sa potrebnim kvalifkacijama i spremnošću da rade. Imigracija je najveći problem sa kojim je suočen ceo svet, posebno kada imigranti nisu iste vere, nacionalnosti ili boje. Ekonomski problemi se mogu nekako rešiti, ali pitanje imigracije i njenog integrisanja, zahteva decenije i generacije.“

Glas Amerike: Kako bi EU mogla da kreira zajednički ekonomski i finansijski program u svetlu različitih interesa pojedinačnih zemalja?

King: „Romantična ideja evropskog jedinstva podrazumevala je da će se svi problemi nekako rešiti, ali se ispostavlja da to nije lako. Uvodjenje evra unelo je odredjena ograničenja, kao i beneficije za neke, a nedostatke za druge. Dakle, EU mora da bude daleko fleksibilnija i stvori aranžmane da svaka zemlja ima prostora da realizuje svoje interese. Novac ne bi tebalo da bude jedino vezivno tkivo i odlučujući faktor, već i odredjeni ideali, požrtvovanje i iskrena želja za jedinstvo i uspeh svih zemalja članica."


XS
SM
MD
LG