Linkovi

Levičar pobedio na predsedničkim izborima u Meksiku


Andres Manuel Lopez Obrador sa suprugom
Andres Manuel Lopez Obrador sa suprugom

Andres Manuel Lopez Obrador, 64-godišnji levičar, pobedio je na predsedničkim izborima održanim u nedelju u Meksiku.

Posle proglašenja pobede izjavio je da će iskorenjivanje korupcije biti među njegovim prioritetima. Jedna od glavnih stvari će takođe biti i odnos sa SAD i predsednikom Donaldom Trampom - koji je u kampanji obećavao da će Meksiko platiti za zid na granici sa SAD.

Tenzije između SAD i Meksika su se ponovo pojačale nedavno kada je Tramp uveo politku "nulte tolerancije" prema ilegalnim imigrantima, koja je uključivala i razdvajanje dece od roditelja. Mnogi imigranti su iz Meksika, a na granici te zemlje sa Teksasom primenjivana je i politika "nulte tolerancije".

Donald Tramp je čestitao Lopez Obradoru na Tviteru.

"Čestitam Andresu Manuelu Lopezu Obradoru na tome što postaje naredni predsednik Meksika. Radujem se saradnji sa njim. Ima mnogo toga da se uradi što će koristiti i SAD i Meksiku"

Jedan od učesnika u trgovinskom sporazumu NAFTA, kanadski premijer Džastin Trudo, pozdravio je pobedu Obradora.

Dvojica Lopezovih protivnika - Hose Antionio Meade iz vladajuće partije PRI i Rikardo Anaja iz stranke PAN poželeli su mu "uspeh za dobrobit Meksika".

Ovo su prvi predsednički izbori na kojima učestvuje Nacionalni pokret obnove (MORENA) koji je oformljen iz jedne levičarske i jedne desničarske stranke.

Odlazeći predsednik Enrike Pena Nijeto, izabran 2012. imao je istorijski niske rejtinge, prošle godine je pao na 17 odsto podrške. Meksički ustav inače dozvoljava samo jedan šestogodišnji presednički mandat, bez mogućnosti za reizbor.

XS
SM
MD
LG