Linkovi

Uticaj sekvestra na medicinska istraživanja


Mikroskopska slika koju je snimio dr Karl Džun pokazuje "Te" ćelije imunog sistema.

Biomedicinski istraživači strahuju da će smanjenje budžeta američke vlade zbog takozvanog sekvestra pogoditi snažno njihovu zajednicu.

Biomedicinski istraživači strahuju da će smanjenje budžeta američke vlade zbog takozvanog sekvestra pogoditi snažno njihovu zajednicu. Veći deo novca za zdravstvena istraživanja stiže iz Nacionalnih instituta za zdravlje koje finansira vlada. Ali privatne fondacije takođe imaju značajnu ulogu, pomogle su u finansiranju nedavnih ključnih otkrića u tretiranju leukemije.

Džim Dejvis je preživeo leukemiju. To je bila skoro smrtna presuda kada mu je uspostavljena dijagnoza pre 10 godina. Ali zahvaljujući najnovijim poboljšanjima tretmana, Dejvisov život sada nije mnogo promenjen.

Ovaj neverovatno dobar novi lek Glivek napravio je razliku od 15 odsto između stope preživelih i života. Kada imate leukemiju, morate da uzimate lekove svakoga dana, suštinski nam je to sastavni deo života.”

Džim Dejvis je potpredsednik Udruženja za borbu protiv leukemije koje održava dobrotvorni bal svake godine u martu.

“To je najveće neprofitno prikupljanje sredstava u Vašingtonu i mi prikupimo tri miliona dolara svake godine za istraživanje.”

Ta istraživanja izgleda da su se isplatila. Dejvis kaže da je udruženje pomoglo finansiranje nedavne prekretnice u istraživanju tretmana akutne limfoblastičke leukemije. Jedna posebno bolesna pacijentkinja, šestogodišnja Ema, postala je glavni lik u nedavno prikazanom kratkom filmu “Uzvrati vatrom”, autorke i dobitnice Oskara Ros Kaufman.

Ema je bila jedna od desetak pacijenata koji su primili eksperimentalni tretman, razvijen na Univerzitetu Pensilvanije, u kojem su korišćene neaktivna vrsta virusa HIV i pacijentove Te ćelije.

“Virus je prerađen tako da ne može više da izazove bolest. Ali on i dalje ima sposobnost da reprogramira imunološki sistem, kako bi mogao da napadne ćelije raka”, objašnjava Karl H. Džun, sa Univerziteta Pensilvanije.

To je dobra vest za neke pacijente. Ali postoje i druge vrste leukemije. Doktor Donald Smol sa Univerziteta “Džons Hopkins”, kaže da je leukemija jednostavno preterano povećanje krvnih ćelija. To znači da različite vrste leukemije nastaju zbog mutacija različitih vrsta ćelija.

“Jedna od razlika između hronične mieloidne leukemije i akutne mieloidne leukemije jeste to što je prva verovatno izazvana samo jednom mutacijom. Ova druga ima u proseku osam do deset mutacija.”

Doktor Smol je prvi izolovao određenu mutaciju u genu flit 3 pre dve decenije, koji je najčešći mutirani gen u akutnoj leukemiji. Za istraživanja kao što je ovo potrebne su godine, kao i stotine miliona dolara.

“Glavni izvor finansiranja svih biomedicinskih istraživanja u Sjedinjenim Državama su i dalje Nacionalni instituti za zdravlje i posebno za ono što mi radimo, Nacionalni institut za rak. Proteklih godina je sve teže pronaći novac. Trenutno, oni pokrivaju samo oko 9 odsto zahteva upućenih Nacionalnom institutu za rak”, kaže dr. Smol.

Ali privatne fondacije, kao što je Udruženje za borbu protiv leukemije, mogu da pomognu u finansiranju. Džim Dejvis kaže da se njihova podrška često naglo poveća, onda kada farmaceutske kompanije vide rezultate ranih istraživanja.

“Kada dobijemo proizvod koji je dovoljno razvijen, farmaceutske kompanije shvate da više nema rizika. Tako imamo veliki broj takvih stvari koje su finansirale velike farmaceutske kompanije koje su ih i iznele na tržište.”

To se dogodilo na Univerzitetu Pensilvanije, gde je mala Ema uspešno tretirana i njena leukemija se povlači. Premda svi pacijenti u kliničkim ispitivanjima nemaju isti uspeh, kompanija “Novartis“ je izdvojila 20 miliona dolara za istraživanje, uz mogućnost da iznese tretman na tržište.
XS
SM
MD
LG