Linkovi

Deponija - dobar sused farme paradajza


Letonci koji uživaju u žutom paradajzu verovatno ne znaju da se to povrće uzgaja lokalno, a kamoli da je raslo uz pomoć njihovog smeća...

Letonija se nalazi na geografskoj širini koja nije pogodna za uzgajanje povrća iz umerene klime, kao što je paradajz. Međutim, mudro korišćenje đubrišta kao izvora energije omogućilo je da se u ogromnoj staklenoj bašti nadomak glavnog grada Rige, sada godišnje proizvede više od 450 tona paradajza.

Letonci koji uživaju u ovom žutom paradajzu verovatno ne znaju da se to povrće uzgaja lokalno, a kamoli da je raslo uz pomoć njihovog smeća.

Skoro polovina otpada iz čitave Letonije završi na ogromnoj deponiji za smeće, Getlini, koja se nalazi izvan glavnog grada Rige. Ta deponija je predstavljala toliki ekološki problem, da je jedan od uslova za ulazak Letonije u Evropsku uniju bio da se ona promeni.

Pre deset godina, uz finansijsku pomoć Švedske i Svetske banke, Letonija je od te deponije napravila elektranu za skupljanje metana, gasa koji se oslobađa kroz proces truljenja smeća, i njegovo pretvaranje u električnu energiju.

Taj proces takođe pomaže paradajzu u staklenoj bašti, objašnjava agronom Guntars Strauts.

“Generator energije prikuplja gas koji se emituje sa deponije, zatim ga pročišćava i pravi električnu energiju u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Motori se zagrevaju, isto kao kola, i zbog toga je potreban ogroman hladnjak za generator. Staklena bašta je hladnjak ovog ogromnog automobila i jedina veza između staklene bašte i deponije smeća je toplota koju on ispušta”.

Zbog klime u Letoniji, staklena bašta mora da se zagreva i tokom leta. Topliji vazduh pomaže da se izvuče vlaga što biljke štiti od raznih gljivičnih oboljenja.

Takođe, dok se otpad koji ne može da se reciklira pretvara u energiju, na Getliniju se takođe obavlja i reciklaža.

U oktobru će u blizini deponije biti otvorena fabrika, čiji je desetogodišnji plan da reciklira do 90 odsto od ukupno 300 hiljada tona smeća koje godišnje stigne na Getlini.

XS
SM
MD
LG