Linkovi

Lens P. Šijan - američki heroj srpskog porekla


Nagrada američkog vazduhoplovstva nazvana po pilotu srpskog porekla
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Nagrada američkog vazduhoplovstva nazvana po pilotu srpskog porekla

Od 1981. godine, Američke vazduhoplovne snage dodeljuju nagradu Lens P. Šijan pojedinicima koji pokažu najveće kvalitete liderstva, kako u vazduhoplovnim snagama tako i u ličnom životu. To je jedna od najvažnijih nagrada koju dodeljuju Američke vazduhoplovne snage. Ime te nagrade označava hrabrost američkog pilota Lensa Šijana, srpskog porekla, čiji se avion srušio 9. novembra 1967. godine tokom rata u Vijetnamu.

1976. godine, porodici Lensa Šijana posmrtno je uručena Medalja za hrabrost njihovog sina. Tadašnji predsednik Džerald Ford lično je uručio nagradu kojom je obeležen njegovo izuzetno herojstvo koje ga je koštalo života. Godišnja nagrada koja nosi Lensovo ime dodeljuje se od 1981. godine.

“Ovom nagradom su obuhvaćene sve dužnosti širom Vazduhoplovnih snaga. Priča o Lensu Šijanu je dostigla značaj mita", ističe Stiven Vilson.

Lensova sestra Džanin Šijan Rozina posvetila je ceo život uspomeni na brata. Njihovi roditelji su srpskog porekla.

“U avionu tokom noćnog zadatka iznad Laosa, avion mu je eksplodirao. Preživeo je spuštanje padobranom na tlo džungle u Laosu”, priča Džanin.

Slomio je levu potkolenicu i veoma se ugruvao, ukazuje Džanin. Iz helikoptera, spasilačka ekipa je pokušala da ga pronađe, ali guste krošnje drveća u džungli omele su spasioce da vide Lensov položaj.

“Uspeli su da uspostave radio vezu, i dogovore se gde da ga pokupe. “

Medjutim, Šijan im je rekao da obustave akciju jer je okružen vijetnamskim vojnicima. Kada su sledećeg dana pokušali da ga spasu, nisu dobijali nikakav signal, jer se Lensova baterija, očigledno ispraznila, i nisu mogli da ustanove njegov položaj.

Više od mesec dana kasnije, 25. decembra 1967. godine, vijetnamski vojnici su pronašli nesvesnog Šijana na drumu. Prvo su ga stavili u pritvor, a kasnije su ga prebacili u logor za ratne zarobljenike.

“Stavili su ga u ćeliju takozvanog Bambusovog zatvora, koji se sastojao samo od 6 ćelija, sa nekolicinom stražara i ispitavača".

Drugi američki pilot, Gaj Graters, već je bio tamo, čekajući na prebacivanje u zloglasni zatvor Hanoj Hilton.

“Bežao je 47 ili 48 dana, pre nego što je uhvaćen i doveden u zatvor, i poživeo je možda još mesec dana, posle toga".

Lensova sestra navodi da su joj brata neprestano mučili, jer su stražari mislili da će sve reći, da bi izbegao dalje bolove.

“Ratni zarobljenici su bili veoma vredni vijatnamskoj vladi i vojsci, jer su mogli da ih razmene, što je predstavljalo dodatnu vrednost. I ljudi nisu svesni da su zarobljenici bili mučeni ali ne i ubijani."

Lens Šijan, ili kako ga ovde izgovaraju – Sajdžan, preminuo je januara 1968. godine, a njegovi posmrtni ostaci su vraćeni porodici 1974.

“Lens je bio veoma ponosan na svoje srpsko poreklo. Porodica Šijan je izuzetno moćna i hrabra grupa“, kaže Džanin.

Svake godine, Džanin Šijan-Rozina učestvuje na dodeli nagrade, i priča mladim pilotima o herojskim zbivanjima u poslednja dva meseca života njenog brata, koji je imao samo 26 godina kada je preminuo.

XS
SM
MD
LG