Linkovi

Zavisnost - jedna od najvećih zdravstvenih pretnji u SAD


U najnovijem izveštaju objavljenom u četvrtak, glavni zdravstveni zvaničnik Sjedinjenih Država akcenat je stavio na sve veći problem zloupotrebe opijata kao i na problem zavisničkog poremećaja. U izveštaju pod nazivom, „Suočavanje sa zavisnošću u Americi“, doktor Vivek Murti nazvao je to jednom od najvećih zdravstvenih pretnji našeg doba.

U najnovijem izveštaju, američki glavni zdravstveni zvaničnik, Vivek Murti istakao je da bolesti zavisnosti više ne bi trebalo posmatrati kao karakternu manu i da će za rešavanje tog pitanja biti potrebna promena stava.

„Moramo da prepoznamo da zavisnost nije moralno propadanje. To je hronična bolest koja mora da bude tretirana sa veštinom, hitnošću i saosećanjem.“

Murti je istakao da se 21 milion Amerikanaca bori sa zloupotrebom opijata, što je veći broj od ukupnog broja obolelih od svih vrsta raka.

“Uprkos težini krize zbog poremećaja upotrebe lekova, samo svaka deseta osoba primi tretman. Pored toga, očekuje se da će svaka sedma osoba u Americi razviti poremećaj upotrebe lekova u nekoj fazi svog života.”

Uprkos velikoj borbi protiv zavisnosti, u izveštaju se naglašava da samo 10 odsto zavisnika primi tretman. Zvaničnici se nadaju da će izveštaj dovesti do više istraživanja o prevenciji, tretmanima i oporavku, na isti način na koji je izveštaj iz 1964. godine o pušenju doveo do drastičnog smanjenja broja pušača u Americi, spašavajući milione života. Murti je rekao da objavljuje novi poziv za akciju.

“Evo šta treba da uradimo. Potrebno je da ojačamo programe za sprečavanje i povećemo pristup tretmanima. Treba da proširimo našu pažnju i na druge zloupotrebe, kao što je svesno nekontrolisano opijanje. I potrebno je da promenimo način na koji posmatramo zavisnost.”

Način na koji ćemo da odgovrimo na tu krizu, rekao je on, biće moralni test za Ameriku.

XS
SM
MD
LG