Linkovi

Misterija prevremenih rođenja


Majka drži ruku svoje prevremeno rođene ćerke u bolnici u Rio de Žaneiru
Majka drži ruku svoje prevremeno rođene ćerke u bolnici u Rio de Žaneiru

Vodeći uzrok smrti novorođenčadi i kasnijeg invaliditeta još nije dovoljno objašnjen, pa su globalne zdravstvene organizacije odlučile da koordinišu istraživanja

Pokrenuta je globalna inicijativa za podizanje svesti o 15 miliona beba koje se prevremeno rode svake godine. Poznati su nam neki od uzroka, ali to nije dovoljno da se bebe zaštite od smrti ili invaliditeta, zato što su rođene prerano. Sada postoji globalni poziv na akciju za rešavanje misterije prevremenih rođenja.

Henri Rek je baš kao i svaki drugi aktivni trogodišnjak. On voli da se igra sa svojim bratom Oliverom i svojim ocem Polom. Takođe voli da sluša priče koje mu čita njegova majka Sara.

Pre tri godine, on je bio veoma mala beba, I borio se da preživi. I dok je Henri preživeo, njegov mali brat poi menu Benet, koji je takođe rođen prevremeno - nije.

"To je nešto što nikada ne možete da zaboravite, o čemu mislite svakodnevno”, kaže Sara Rek.

Prevremena rođenja su vodeći uzrok smrti novorođenčadi ili kasnijeg invaliditeta. Prevremeno je svako rođenje pre 37. nedelje trudnoće. Istraživanja su pokazala da što manje vremena beba provede u materici, zdravstveni problemi će biti ozbiljniji, ukoliko dete preživi.

Prerano rođenje može da izazove oštećenje mozga, kao i probleme sa vidom, sluhom i disanjem. Henri ima hronično oboljenje pluća. Prošlog proleća bio je u bolnici zbog upale pluća.

“Zbog tog hroničnog oboljenja pluća, zime su veoma teške za Henrija i za nas”, priča Sara Rek.

Dr Alan Gutmaker je na čelu istraživanja prevremenih rođenja, na Nacionalnim institutima za zdravlje.

"Mi zaista ne poznajemo većinu uzroka prevremenih rođenja i zato ne možemo da ih uspešno sprečimo”.

Genetika može da igra ulogu. To je bio faktor rizika za porodicu Rek, ali tu su i druge stvari. Dečaci imaju veće šanse da budu ranije rođeni nego devojčice, ali ipak niko ne zna zašto.

Kako bi rešile problem prevremenog rođenja, globalne zdravstvene organizacije odlučile su da koordinišu istraživanje.

“Mislimo da je sada pravo vreme za bolje objedinjavanje napora, delom, na visokom nivou, zato što posedujemo naučne metode kako bi odgovorili na takvu vrstu pitanja na koje ranije nismo mogli”, kaže dr Gutmaker.

Organizacija “Marč of dajms” zauzela je vodeću ulogu. Dr Edvard Mekejb je na čelu istraživanja te organizacije.

“Petnaest miliona beba u svetu rodi se pre vremena. Milion od njih će umreti. Mi želimo to da promenimo”.

Zato Sara Rek otvoreno govori o svemu tome.

“Nadam se da će za desetak godina, šta god da se dogodilo sa Benetom, biti samo jednostavna procedura, nešto što može da se popravi, tako da ljudi neće morati da prolaze kroz teške trenutke”.
XS
SM
MD
LG