Linkovi

Alternativna procedura za popravku zuba


Istraživači veruju da su možda blizu da usavrše metod stimulisanja zuba da se sami poprave, čime bi klasično plombiranje bilo prevazidjeno.

Stomatolozi obično rešavaju kvarove zuba tako što bušenjem očiste karijes i popune otvor porcelanom ili amalgamom srebra i drugih metala. Ali istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu imaju novi pristup, jednostavni sistem koji navodi zub da prirodno ispuni otvor, kaže profesor Pol Šarp.

“To uključuje stavljanje leka na mali sunđer koji ide unutar zuba, u otvor koji je napravio lekar. Lek stimuliše prirodni proces, koji inače počinje da se pojavljuje posle oštećenja ali ga pojačava tako da veliki otvor bude popravljen proizvodnjom prirodnog materijala, dentina”.

Lek koji stimuliše ponovni rast je već odobren za tretiranje neuroloških poremećaja, kao što je Alchajmerova bolest.

“Koristimo mnogo manje doze i ubrizgavamo ih lokalno, samo u zub. Nadamo se da će nas takvi podaci o bezbednosti, dobijeni sa visokim koncentracijama, davanim redovno u krvotok, staviti u veoma dobru poziciju da pred nadležnima kažemo šta smo preduzeli kako bi ubrzali vreme da što pre počnemo sa kliničkim testovima i zatim punudimo pacijentima”, ističe Šarp.

Najdžel Karter iz Fondacije za oralno zdravlje kaže da je nova procedura uzbudljiva alternativa za dentalnu negu.

Ponovni rast zuba koji je bio izgubljen zbog karijesa mogao bi da bude ogroman korak napred ali je takođe važno da zapamtimo da nije trebalo ni da dobijemo karijes. Govorimo o bolesti koju je moguće potpuno sprečiti.”

Zato do tada, ako ne želite da slušate zvuk zubarske bušilice, lekari preporučuju da nastavite da redovno perete zube.

XS
SM
MD
LG