Linkovi

Sukobi na protestima u Libanu


Sukob bezbednosnih snaga i demonstranata u Libanu
Sukob bezbednosnih snaga i demonstranata u Libanu

Haos u libanskoj prestonici je počeo posle sahrane šefa obaveštajne službe, koji je sa još sedam osoba poginuo prošlog petka u eksploziji automobila bombe

Stotine pripadnika libanskih bezbednosnih snaga su pucale u vazduh i bacile suzavac na manju grupu demonstranata koji su pokušali da prodru u kancelariju premijera Nadžiba Mikatija u Bejrutu, tražeći njegovu ostavku posle ubistva šefa obaveštajne službe, brigadnog generala Visama al-Hasana.

Na televizijskim snimcima se vidi kako armija vojnim vozilima blokira ulice i brani Mikatijevu kancelariju. Vojnici i demonstranti, od kojih mnogi nose zastave antisirijskog Pokreta za budućnost – pretežno sunitske partije – po svemu sudeći drže svoje pozicije i ne odstupaju.

Haos u libanskoj prestonici je počeo posle javne sahrane brigadnog generala Al-Hasana, koji je sa još sedam osoba poginuo prošlog petka u eksploziji automobila bombe, za koju mnogi okrivljuju Sirijsku vladu. Hiljade Libanaca su se okupile na sahrani na bejrutskom Trgu mučenika. Vojnici su napravili kordon oko prostora na koji je donet Hasanov kovčeg umotan u libansku zastavu. Bivši premijer Libana, Saad Hariri, pozvao je građane da prisustvuju sahrani. Hariri i lider opozicije Valid Džumblat, optužuju sirijskog predsednika Bašara al-Asada da stoji iza napada.

Libanska prosirijska organizacija Hezbolah i njena milicija, podržavaju vladu premijera Mikatija. Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijis, takođe je danas u Parizu istakao vezu sa Damaskom i izjavio za francusku televiziju da se ne zna tačno ko su krivci, ali da „sve nagoveštava da se radi o širenju sirijske tragedije“.
XS
SM
MD
LG