Linkovi

Sukobi u Bejrutu


Libanski vojnici patroliraju ulicama Tripolija, posle sukoba između pripadnika sunitskih i alavitskih zajednica
Libanski vojnici patroliraju ulicama Tripolija, posle sukoba između pripadnika sunitskih i alavitskih zajednica

U libanskoj prestonici raste napetost posle sukoba između sunita i šiita u kojima je povređeno najmanje šestoro ljudi

Zvaničnici libanske službe bezbednosti su saopštili da je najmanje šest ljudi ranjeno u okršajima na jugu Bejruta, u jeku porasta zategnutosti posle ubistva šefa službe bezbednosti.

Između sunitskih i šiitskih zajednica u prestoničkoj opštini Kaskas, danas su razmešteni vojnici i tenkovi, da bi se sukobi na tom području prekinuli. U borbama u Tripoliju, na severu Libana, najmanje jedna osoba je poginula.

Demonstranti su podigli šatore ispred kancelarije premijera Nadžiba Mikatija, zaričući se da će tu i ostati dokle god on ne podnese ostavku. Mikatijeva ostavka se traži zbog ubistva brigadnog generala Visama al-Hasana, šefa obaveštajne službe, koji je sa još sedam osoba poginuo u petak u eksploziji automobila bombe.

„Sedećemo ovde sve dok vlada ne podnese ostavku, jer nije u stanju da zaštiti građane ili da nas zaštiti dok smo na ulicama. Mi danas ne znamo da li ćemo se bezbedno vratiti kući. Roditelji jedva da nam dozvoljavaju da izađemo na ulicu. Ne možemo da verujemo u zemlju u kojoj nema bezbednosti.“

Pripadnici libanskih snaga bezbednosti su juče pucali u vazduh i koristili suzavac da rasteraju demonstrante koji su pokušavali da se probiju u zgradu. Neposredno pre erupcije protesta, hiljade Libanaca su se okupile na bejrutskom Trgu mučenika na Hasanovoj sahrani.

Vojnici su blokirali ulice i napravili kordon oko prostora na koji je donet Hasanov kovčeg obmotan libanskom zastavom. Hasan je vodio istragu nedavne bombaške zavere koja je dovela do hapšenja prosirijskog libanskog političara, bivšeg ministra informisanja Mišela Samahe.

„Obaveštajno odeljenje na čelu sa Hasanom, uspelo je da otkrije špijunsku i terorističku mrežu i osujeti plan za potpirivanje nemira. On je otkrio eksplozive i ko ih je prenosio“, saopštio je predsednik Libana Mišel Sulejman.

Ubijeni general je takođe vodio istragu koja je pokazala da su u napad kamionetom bombom 2005, u kojem je poginuo bivši premijer Rafik Hariri, bili umešani Sirija i Hezbolah. Bivši libanski premijer Sead Hariri i opozicioni lider Valid Džumblat, takođe optužuju sirijskog predsednika Bašara al-Asada da stoji iza eksplozije. Libanska prosirijski orijentisana Hezbolina paramilicija podržava Mikatijevu vladu.

Posle vanredne sednice vlade u subotu, premijer je izjavio da je ponudio ostavku posle smrtonosne eksplozije, ali da mu je Sulejman tražio da ostane. U Libanu se odnedavno povećava nasilje usled građanskog rata u Siriji koji počinje da se širi i preko granice.
XS
SM
MD
LG