Linkovi

Odloženi razgovori o vladi u Libanu


Gradjani slušaju govor lidera Hezbole, Hasana Nasrale, u jednom kafiću u libanskoj južnoj luci Sidon
Gradjani slušaju govor lidera Hezbole, Hasana Nasrale, u jednom kafiću u libanskoj južnoj luci Sidon

Libanski predsednik Mišel Sulejman je odložio razgovore o formiranju nove vlade za nedelju dana. Očekivalo se da ti razgovori započnu danas. Do odlaganja je došlo zbog odbijanja libanske šiitske milicije Hezbolah da podrži pokušaj vršioca dužnosti premijera Saada Haririja da formira novu vladu.

Hasan Nasrala je izjavio da je opozicija koju predvodi Hezbolah „jednoglasno“ odlučila da ne podrži ponovno imenovanje Saada Haririja. Nasrala sinoć, u govoru koji je prenosila televizija, nije otkrio koga bi opozicija podržala.

„Jasno mi je da opozicija neće imenovati premijera Saada Haririja za mandatara nove vlade. Mi ga nismo imenovali ni prošlog puta, ali smo pristali da sa njim formiramo vladu nacionalnog jedinstva. Međutim ovog puta, na osnovu iskustva u proteklih 14 meseci i onoga što se sada događa, nećemo pokrenuti postupak njegovog imenovanja i imenovaćemo nekog drugog.“

Šiitski vođa je okrivio Haririja da je odstupio od dogovora da dve glavne političke koalicije odbace tribunal Ujedinjenih nacija koji istražuje ubistvo njegovog oca Rafika Haririja, koji je u vreme atentata 2005. bio premijer. Tribunal bi po svemu sudeći za ubistvo mogao da optuži pripadnike Hezbolaha.

Poručujem svim članovima Parlamenta da će svako ko tokom konsultacija i razgovora o formiranju nove vlade bude podržavao Saada Haririja, biti smatran pristalicom lažnog svedoka i korupcije i biti odgovoran za najnoviju političku krizu.“

Hezbolah je pokrenula najnoviju političku krizu u Libanu kada su njeni ministri istupili iz vlade zbog spora oko optužbi tribunala koje se očekuju narednih dana, na osnovu kojih će po svemu sudeći za Haririjevo ubistvo biti optuženi članovi ove šiitske ektremističke organizacije.

XS
SM
MD
LG