Linkovi

Le Drijan: Primeniti Briselski sporazum


Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta u Beogradu, 12. april 2018.
Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta u Beogradu, 12. april 2018.

Kao prvi ministar spoljnih poslova Francuske koji je posetio Srbiju posle 2010. godine, Žan Iv Le Drijan se po dolasku u Beograd sastao sa najvišim državnim zvaničnicima. Francuski diplomata najavio da bi i predsednik Emanuel Makron trebalo da poseti Srbiju do kraja godine

Ministar evropskih i spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan razgovarao je u četvrtak u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je tom prilikom ukazao na neophodnost očuvanja mira i stabilnosti, ali i na ono što je Srbija do sada uradila u pregovorima u Briselu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Le Drijanom, Vučić je rekao da je tačku po tačku ukazao šta je sve Srbija uradila iz briselskog sporazuma i plana implementacije.

"Niko ne može da kaže da to nije tačno, dok je zajednica srpskih opština i posle pet godina mrtvo slovo na papiru", dodao je Vučić.

Vučić je izjavio da se nada daljem unapređenju odnosa sa Francuskom i skorom susretu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Rekao je i da očekuje ubrzanje evropskog puta Srbije, a gosta iz Francuske je zamolio za snažniji podstrek i jaču podršku.

"Po pitanju Kosova nemamo uvek isto mišljenje, ali značajno je da iznesemo svoje stavove i da nas Francuska čuje i razume", dodao je Vučić.

Le Drijan: Briselski sporazum je dobar i treba da bude primenjen

Le Drijan je naglasio da se Francuska zalaže za implementaciju briselskog sporazuma. On je izjavio da je Briselski sporazum dobar, jer poštuje obe stane, tako da je potrebno da bude primenjen. Takođe, rekao je da Francuska podržava korake Srbije koji je vode u reformisanu EU.

Francuski šef diplomatije je naglasio da je njegov dolazak u Beograd najava posete francuskog predsednika Makrona, za koju se očekuje da će biti ostvarena do kraja godine.

Vučić i Le Drijan su ukazali na važnost činjenice da je šef diplomatije Francuske posetio Srbiju u trenutku velike napetosti u svetu i protumačili to kao dokaz vrlo dobrih odnosa dve države.

Dvojica zvaničnika su razgovarali o bilateralnim odnosima, i ocenili da je ekonomska saradnja na sve višem nivou. Po podacima koje je izneo Vučić, u prva dva meseca povećana je razmena za osam odsto, francuske kompanije u Srbiji zapošljavaju 11 hiljada radnika, a biće razgovora i oko izgradnje metroa u Beogradu.

Prioritet reforme u pravosuđu i vladavini prava

Sa Žan Iv Le Drijanom razgovarala je i premijerka Ana Brnabić, koja je istakla je da određivanje okvirnog datuma pristupanja Srbije Uniji daje pozitivan efekat u daljem sprovođenju reformi i usklađivanju sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Izvestila je gosta iz Francuske da je Srbija spremna za otvaranje novih poglavlja u junu, dok je Le Drijan istakao da u narednom periodu veliku pažnju treba posvetiti reformama u oblasti vladavine prava i pravosuđa, kao najvažnijim pitanjima u pristupnim pregovorima.

Takođe, on je istakao da očekuje da će predstavnici Srbije prisustvovati manifestaciji obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, koja se u novembru održava u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG