Linkovi

Lavrov: SAD da utiču na Ukrajinu


Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov (arhiva)
Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov (arhiva)

Ruski šef diplomatije kaže da bi Sjedinjene Države trebalo pozitivno da utiču na Ukrajinu da se pridržava sporazuma iz Minska.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je Sjedinjene Države da iskoriste svoj uticaj na Ukrajinu kako bi se pridržavala sporazuma o prekidu vatre iz Minska, naglasivši da je rešenje ukrajinske krize, realno moguće, jedino putem potpunog i doslednog poštovanja dogovora.

Šef ruske diplomatije je istakao da Vašington odavno učestvuje u poslovima Ukrajine, ali ne uvek na konstruktivan način. Zato, rekao je Lavrov, “Moskva i na osnovu nedavnih razgovora sa državnim sekretarom Džonom Kerijem u Sočiju, očekuje da Vašington iskoristiti svoj uticaj da spreči Kijev da se upusti u nove vojne avanture”.

Lavrov je ponovio da se Moskva ne protivi približavanju i jačanju odnosa Ukrajine sa Evropskom Unijom, naglasivši da Rusija reaguje samo kada su ugroženi njeni interesi.

"Nastojanje naših suseda da ojačaju odnose sa Evropskom Unijom nije ništa tragično, ali naravno, da bismo na taj proces gledali pozitivno, tokom jačanja tih odnosa, ne smeju biti potkopavani pravni interesi ni Ruske federacije ni drugih zemalja", poručio je Lavrov.

XS
SM
MD
LG