Linkovi

Lavrov u Beogradu: Rusija se neće mešati u unutrašnja pitanja


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Beogradu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u dvodnevnu posetu Srbiji, a tokom dana se sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, dok mu je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio orden srpske zastave prvog stepena.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da je Moskva spremna da ozbiljno razmotri sva pitanja vezana za odbrambenu moć Srbije. Posle razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, Lavrov je rekao da u Srbiji misle da je izuzetno važno da jačaju svoju bezbednosnu i odbrambenu moć.

Takođe, on je rekao da u EU postoje instrukcije o tome kakve izjave svaka država članica, pa i kandidat za članstvo treba da daje o Rusiji - obavezne su fraze o "aneksiji Krima" i "okupaciji Dombasa", naveo je Lavrov. Prema njegovim rečima, EU u prvi plan ne stavlja ekonomsku korist svojih članica, već ideologizovane postulate:

"Mi smo detaljno razmatrali odnose naših zemalja sa NATO, kao i sa EU. Zainteresovani smo za to da u Evropi prevlada vanblokovsko razmišljanje, da se obezbedi povratak onim vrednostima koje su postojale u političkom planu i proglašene u okviru OEBS-a. Pre svega u neophosnosti obezbeđivanja nedeljivosti bezbednosti u Evropi."

Kako je rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, Rusija nikad nije vršila pritisak na Srbiju, a Lavrov je dolazio u Beograd uvek spreman da pomogne Srbiji.

Želja Srbije da bude članica EU apsolutno nikakve veze nema sa odnosima sa Rusijom, istakao je Dačić i dodao da će premijer Aleksandar Vučić 21. decembra posetiti Moskvu, gde će sa ruskim ministrom odbrane postići dogovor koji će znatno ojačati odbrambenu moć Srbije:

"Bez Rusije nemoguće je zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet. I zato kad govorimo o odnosima prema Rusiji, ne govorimo samo o našoj istoriji, o tradicionalnim odnosima. Govorimo i o našoj budućnosti. Naravno, to znači da Srbija nikad neće biti antiruska država."

Tokom današnjeg boravka u Beogradu, Sergej Lavrov se sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji mu je tom prilikom uručio orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u jačanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije.

A u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lavrov poručio je da se Rusija neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije, dok je Vučić je rekao da bi jedan od fokusa saradnje Srbije i Rusije trebalo da bude privredna saradnja, imajući u vidu pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

XS
SM
MD
LG