Linkovi

Lavrov: Rusija nema favorite na izborima u BiH


Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije sa članovima predsedništva BiH u Sarajevu 21. septembra 2018.
Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije sa članovima predsedništva BiH u Sarajevu 21. septembra 2018.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je u Sarajevu da Moskva, zajedno s EU i SAD podržava Dejtonski sporazum i suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Posle sastanka sa tri člana Predsedništva, kao i ministrom spoljnih poslova BiH, Lavrov je pozdravio razgovore između Kosova i Srbije i izrazio očekivanje da će se dogovor postići bez pritiska Sjedinjenih Država ili Evropske unije.

On je rekao da Moskva podržava direktan dijalog Beograda i Prištine, i dodao da spoljni igrači na Balkanu ne treba da stvaraju konfrontaciju, kao i da je Rusija uvek je lepo sarađivala sa EU i SAD u BIH i u usaglašavanju Dejtonskog sporazuma.

Lavrov je istakao da na predstojećim izborima u BiH 7. oktobra Rusija nema svoje favorite, da su ruski favoriti građani i da nisu tačne tvrdnje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da svojim posetom podržava baš njega:

"Mi podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet BiH, i u potpunosti podržavamo ustavna ovlašćenja dva entiteta i tri državotvorna naroda u BiH. Mi smo zainterovani da se rezultati izbora, koji očekuju Bosnu i Hercegovinu sledećeg meseca, zasnovaju na tim principima. To će doprineti konsolidaciji svih Bosanaca oko tih principa i smatram da će to biti jedan veliki doprinos daljoj konsolidaciji života u BiH", istakao je Lavrov.

Sergej Lavrov sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, 21. septembra 2018.
Sergej Lavrov sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, 21. septembra 2018.

Posle susreta sa Lavrovom, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je ocenio da Rusija ima principijelan stav kad je reč o unutrašnjim odnosima, posebno zbog podrške Dejtonskom mirovnom sporazumu, dok je srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je podržao stavove ruskog šefa diplomatije - da se Moskva zalaže za doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, kao i da nema svoje favorite na izborima:

"Uveren sam da Ruska Federacija nikoga ovde ne podržava i uveren sam u to da oni to ne rade i da to nije cilj. To što neko pokušava da to zloupotrebi, ili da upotrebi u svoju korist, to više govori o kulturi domaćina i onoga ko unutar BiH te stvari pokušava da iskoristi", naglasio je Ivanić.

A tokom posete Banja Luci, Sergej Lavrov se sastao sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koji ga je obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Dačić je ponovio stav Beograda da bez Rusije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo, dok je Lavrov istakao da Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednost UN.

On je ponovio da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, i naglasio da Brisel mora da utiče na Kosovo.

Dvojica ministara zaključili su da bi uspešno i održivo okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona.

XS
SM
MD
LG