Linkovi

Lavrov: Rusija će nastaviti da podržava Srbiju na Kosovu


Sergej Lavrov u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Sergej Lavrov u Beogradu

Drugog dana boravka u Beogradu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je posetio hram Svetog Save, sastao se sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a ministru inostranih poslova Srbije Ivici Dačiću uručio je Orden prijateljstva.

Tvrdnja predsednika Kosova Hašima Tačija da bi odluka Moskve o priznanju nezavisnosti Kosova doprinela rešenju kosovskog problema neće promeniti stav Rusije o poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da bi Priština trebalo da se bavi sopstvenim problemima, kao što su optužbe za ratne zločine.

Rusija protiv širenja NATO na istok

Posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem, Lavrov je izjavio da će se Rusija boriti protiv pokušaja da se u Bosni i Hercegovini naruši princip sporazumevanja dva entiteta i tri državnotvorna naroda, kao i da je Moskva privržena međunarodnom pravu u rešavanju pro-blema u Evropi i drugim regionima.

"Razgovarali smo i o situaciji u Evropi, nezdravoj situaciji, pošto nažalost neke članice NATO i Evropske unije pokušavaju da jačaju konfrontaciju sa željom da se alijansa širi na istok, kao što je bilo u Crnoj Gori, a sada se događa u Makedoniji i Bosni i Hercegovini", rekao je Lavrov.

Ministru inostranih poslova Srbije Ivici Dačiću, Lavrov je uručio "Orden prijateljstva", kojim ga je odlikovao predsednik Rusije Vladimir Putin. Tom prilikom Dačić je izrazio zadovoljstvo nivoom odnosa sa Rusijom, koje opisao kao odnos strateškog partnerstva, a komentarišući stavove kosovskog predsednika Hašima Tačija, Dačić je rekao:

"Ja mislim da bi bilo logičnije da SAD i Velika Britanije povuku priznanje Kosova, i da bi to zaista veoma uticalo na stišavanje velikoalbanske histerije, koja vlada u regionu."

Lavrov: Članstvo u EU nije prepreka partnerstvu Srbije i Rusije

Lavrov je u četvrtak održao i predavanje u Rektoratu Beogradskog univerziteta i tom prilikom izjavio da Rusija visoko ceni kurs Srbije na očuvanju vojne neutralnosti i da smatra da njena težnja za članstvom u EU nije prepreka za dalje produbljivanje strateškog partnerstva dve države.

On je poručio da će Rusija i dalje pružati pomoć Srbiji u odbrani njenih zakonitih prava po pitanju Kosova, sa osloncem na Rezoluciju 1244, a kako još rekao Lavrov, jedan od rezultata Zapada, koji zahteva od zemalja regiona da biraju između Zapada i Rusije, je "državni prevrat u Ukrajini koji je isprovociran i podržan" iz Vašingtona i Brisela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG