Linkovi

Lavrov: Pristupanje NATO-u Crnoj Gori nametnuto u zamjenu za rusofobiju


Serbia Russia
Serbia Russia

Ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov, rekao je danas da je pristupanje Crne Gore NATO-u “čisto geopolitički projekat nametnut u zamjenu za rusofobiju Crne Gore", prenose crnogorski mediji.

Lavrov je rekao, na konferenciji za medije organizovanoj nakon njegovog susreta sa šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom, da je situacija u Ukrajini iskorišćena kao izgovor za ujedinjenje NATO, kao i za “spekulacije protiv Rusije i za gomilanje vojske i tehnike blizu ruskih granica”.

"Sprovođenje ovih planova stvara neprijateljsku sliku. Iz tih razloga je zamrznut rad Savjeta Rusija - NATO. Nema dijaloga", rekao je Lavrov. "U okviru te kampanje, sve zemlje Balkanskog poluostrva su pozvane da se pridruže anti-ruskoj kampanji”

On je rekao da su “pojedine balkanske zemlje, poput Srbije i Makedonije, to odbile, i NATO lideri su razvili mržnju protiv njih”.

“U Crnoj Gori, ovi zahtjevi su pali na plodno tlo", rekao je Lavrov, prenosi portal Vijesti.

On je ponovio da se radi o "čisto geopolitičkom projektu" koji ne ojačava bezbjednost NATO-a, već "uzrokuje i ekstra troškove članica alijanse jer će morati da razviju crnogorsku teritoriju u vojnom i tehničkom smislu".

Lavrov je ocijenio da to neće ojačati bezbjednost Crne Gore, jer toj državi niko ne prijeti ili može da joj prijeti, i dodao da "histerični rusofobični glasovi koji se čuju u Podgorici izazivaju samo žaljenje i osmijeh".

"U zamjenu za lojalnost anti-ruskim sankcijama isforsirano je članstvo Crne Gore u NATO”, rekao je ruski šef diplomatije, i dodao da takav trend vraća na politiku podjela u Evropi i podriva brojna obećanja zapadnih lidera o zajedničkoj i nedjeljivoj bezbjednosti. “Takva politika vodi u ćorsokak i neće donijeti ništa dobro". zaključio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije dodao je i da se Moskva priprema za dijalog, ali samo na jednakim osnovama, baziran na posebnim činjenicama i konkretnom poređenju potencijala i vojne aktivnosti, ocjenjujući da su SAD i neke zemlje EU opsjednute "osvajanjem Balkana".

"Naše zapadne kolege, prije svega SAD i vodeće zemlje EU, opsjednute su ponovnim osvajanjem Balkana", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovačkim kolegom u Kalinjingradu. “Plan EU o tome postoji. U toku su pregovarački procesi koji uključuju Srbiju, pa i Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru"

Istovremeno, Lavrov je saopštio da se Rusija ne protivi da te evropske zemlje budu dio evropskih ekonomskih integracija.

"Mi nismo protiv i ne možemo da budemo protiv. To je prirodno, geografija pretpostavlja jedinstvene ekonomske mehanizme, tržište, ekonomski prostor. Mi smo samo 'za' i nadamo se da će se taj ekonomski prostor širiti na ostali dio evropskog kontinenta", rekao je Lavrov.

XS
SM
MD
LG