Linkovi

"Laving" - priča o ljubavi koja je promenila Ameriku


Glumci u filmu Laving i stvarni Mildred i Ričard Laving
Glumci u filmu Laving i stvarni Mildred i Ričard Laving

Film „Laving“ baziran je na istinitoj priči i prikazuje intimni portret Ričarda i Mildred Laving, belca i crnkinje, koji su prkosno ustali protiv zakona o rasnom mešanju u njihovoj rodnoj državi Virdžiniji 1957. godine i venčali se u susednom Vašingtonu - američkoj prestonici. Događaji koji su usledili, zauvek su promenili Ameriku. Filmska kritičarka Glasa Amerike Penelopi Pulu razgovarala je sa rediteljem i glavnim glumcima ove drame.

Ričard i Mildred su se venčali u prestonici Sjedinjenih Država. Ali s obzirom da su živeli u Virdžiniji gde je na snazi bio Zakon o rasnom integritetu, njihov brak je bio ilegalan. Oni su bili uhapšeni, optuženi i proglašeni krivim.

Par je imao izbor: ili napustiti Virdžiniju ili odležati zatvorsku kaznu. Oni su se 1958. odselili u Vašington, daleko od porodice i prijatelja. Pet godina kasnije, 1963. Mildred je, inspirisana Pokretom za građanska prava, poslala pismo američkom sekretaru za pravosuđe, Robertu Kenediju u kojem je zatražila pomoć. Ona je zatim kontaktirala vašingtonski ogranak Američke unije za građanske slobode.

Scena iz filma Laving
Scena iz filma Laving

Reditej Džef Nikols uglavnom se oslanjao na istorijske snimke i dokumentarne filmove o životu tog bračnog para. Međutim snaga filma leži u načinu na koji Nikols oslikava slojevitu, snažnu ljubav između dvoje ljudi čiji je jedina želja da prožive život zajedno.

Vrhovni sud je 1967. presudio u njihovu korist. Slučaj Laving protiv Virdžinije postao je presedan koji je ukinuo zakone o zabrani međurasnog braka širom zemlje. Prilikom nedavnog otvaranja Smitsonijanovog Afroameričkog muzeja u Vašingtonu, Džef Nikols je za Glas Amerike komentarisao nagadjanja o Oskaru koja su se pojavile posle premijere njegovog filma.

“To je laskavo, ali ono što je ovde važno je priča koju pokušavamo da prenesemo, priča Ričarda i Mildred. Ja sam 2012. prvi put čuo tu priču, i to je stvarno sramota! To je fundamentalni deo američke istorije”.

Glumica Rut Nega tumači lik Mildred, a njena produhovljena i predana gluma zaslužuju sve pohvale. Ona je Glasu Amerike ispričala da je ono što ju je zaista inspirisalo da prihvati ulogu te uporne aktivistkinje, jeste njeno oduševljenje ogromnom hrabrošću koju je Mildred pokazala.

“Kako pronalazimo sebe? Obično kad smo u opasnosti, kad smo primorani da otkrijemo ko smo ustvari. Kada naše prave osobine isplivaju onda otkrijemo našu borbenost i integritet”.

Upitan da li bi mnogi Amerikanci mogli da se pronađu u filmu poput ovog, s obzirom na trenutnu političku polarizaciju u zemlji, Džoel Edžerton, koji tumači lik Ričarda Lavinga, rekao je Glasu Amerike:

“Stalno nailazimo na iste probleme, tako da je uvek dobro imati nove priče i ponekad nežne priče koje nas vode na saosećajan put u cipelama nekog drugog. Mislim da je ovo jedan izuzetan film koji će imati velikog odjeka”.

XS
SM
MD
LG