Linkovi

Latinoamerikanci podeljeni po ekonomskim, stranačkim linijama


Napeti predsednički izbori 2016. biće velika tema razgovora za porodičnom trpezom na ovaj Dan zahvalnosti. Mnogi se pitaju o dubokim podelama koje su izbori izneli na površinu, posebno unutar etničkih grupa. Španski servis Glasa Amerike razgovarao je sa Hispancima, vlasnicima i radnicima jednog malog preduzeća u Virdžiniji – i otkrio političke podele koje su vidljive širom zemlje.

Dženi Arijas predvodi grupu radnika male kompanije za kvalitet usluga u Virdžiniji, čiji je i vlasnik, zajedno sa svojim mužem. Kaže da je glasala za Donalda Trampa iz jednog glavnog razloga.

"On je veoma pametan biznismen. Njegov pristup ekonomiji me je naveo da glasam za njega”.

Njen suprug Nelson takodje je podržao Trampa i veruje da će politika Trampove administracije biti dobra za biznis.

“Umesto da plaćamo visok porez, moći ćemo da ponudimo beneficije radnicima, da plaćamo njihovo zdravstveno osiguranje, ponudimo im penzioni fond”.

Njihovi radnici imaju drugačije mišljenje. Ana Portiljo bila je pogođena Trampovim kontroverznim komentarima na račun manjina tokom kampanje.

“Nije mi se dopadao način na koji je opisivao Hispance. Ja sam Latinoamerikanka i to sam shvatila veoma lično”.

Njene kolege se slažu.

“Mislila sam da je to bilo veoma pogrešno – ta priča da će probati da deportuje sve, porodice, Meksikance… Pokušaj da se izgradi zid – to je neprihvatljivo”, smatra Kasandra Aparisio.

Ono što vidite u ovoj kompaniji pokazuje jasnu podelu – ne glasaju svi Latinoamerikanci u Americi na isti način.

“Istorijski gledano, Latinoamerikanci su vrlo raznoliko biračko telo. Na primer, prema našim istraživanjima, svaki četvrti registrovani latinoamerički glasač se identifikuje kao republikanac ili naginje ka Republikanskoj paritiji”, navodi Jens Manuel Krogstad iz Istraživačkog centra Pju.

Dok sedi u svojoj kancelariji, Gebi Rodriges je razočarana, ali i oseća nadu, navodeći da svi latinoamerički birači mogu da izvuku pouku iz ovih izbora.

“Čak i ako ne dobijete predsednika koga ste želeli, budite aktivni u zajednici, izlazite, protestujte, glasajte, radite sve što može da vam pomogne da utičete na svoju zajednicu…”

XS
SM
MD
LG