Linkovi

Poslednji poziv na promene


Vodeni resursi u svetu sve su manji

Zagadjenost vode, trošenje vodenih resursa i potencijalni ratovi oko njih- to su teme u ekološkom dokumentarnom filmu "Poslednji poziv u oazi"

Zagadjenost vode, trošenje vodenih resursa i potencijalni ratovi oko njih – to su teme i upozorenja izneta u ekološkom dokumentarnom filmu nazvanom “Poslednji poziv u oazi” - Last Call at the Oasis. U filmu se pojavljuje slavna aktivistkinja Erin Brokovič, koja oglašava uzbunu zbog krize svetskih voda.

Marinski biolog Tim Barnet kaže da se sistem reke Kolorada smanjuje. Na primer, nivo jezera Mid, kojim se napaja brana Huver, svake godine opadne više od tri metra. Ako opadne još 10 metara, brana neće moći da proizvodi električnu energiju za snabdevanje Kalifornije, Nevade i Arizone. Mnogi drugi naučnici oglašavaju se u dokumentarcu Džesike Ju. Oni upozoravaju da do 2025. polovina svetske populacije neće imati pristup vodi.

Aktivistkinja za zaštitu životne sredine Erin Brokovič energično ukazuje na taj problem. Brokovič je izvojevala pobedu protiv elektrane u Kaliforniji koja je ispuštala otrovne hemikalije u vode u zemljištu jednog gradića, zbog čega su mnogi stanovnici oboleli. Posle filma o tom slučaju, u kome ju je glumila Džulija Roberts, Erin Brokovič je postala slavno ime. Ona je nedavno izjavila za Glas Amerike da Amerikanci moraju da se probude.

“Sada je trenutak, zahvaljujući ovakvim dokumentarcima, da na globalnom nivou sagledamo kolaps koji se upravo dešava. I ovde, u Americi, nemojte da mislite da se to ne odnosi na vas, kriza je već kod vas.”

U stvarnom životu, Brokovič nastavlja da se suočava sa političarima, korporacijama pa čak i američkom Agencijom za zaštitu životne sredine, koju ona naziva “indiferentnom.”

“Uvek sam mislila da je ta agencija jedna od najvećih institucija koje smo ikada stvorili. Ali ona je strahovito omanula, a nisam sigurna zašto. Od kada sam počela da radim u Hinkliju, u Kaliforniji, 1991, Agencija se nikada nije mešala u te slučajeve.”

Agencija za zaštitu životne sredine je odbila da komentariše, ali je u saopštenju navela da “radi na podsticanju korišćenja ekološke infrastrulture u cilju smanjenja zagadjenja vode, kreiranju zelenih površina u gradovima, i stvaranju poslova.” Medjutim, u dokumentarnom filmu, endokrinolog sa Univerziteta Kalifornije, Tajron Hejz, kaže da hemikalije koje se ulivaju u vodene zalihe, kao što je herbicid Atrazin za čišćenje korova - nastavljaju da ugrožavaju prirodu i ljudska bića.

Drugi filmovi takodje se bave temom zagadjenja voda i iscrpljivanja vodenih resursa. Jedan od njih je “Tok” Irene Saline. Robert F. Kenedi mladji, sin pokojnog senatora Roberta Kenedija, snimio je film nazvan “Avantura u Velikom kanjonu – ugrožena reka.” (Grand Canyon Adventure, River At Risk.) Kada je film premijerno prikazan, u intervjuu Glasu Amerike je istakao:

“Dok voz samo što nije iskliznuo iz šina, mi i dalje pravimo golf terene u Finiksu, u Skotsdejlu i zajednicama širom zapada, podstičemo ljude da se tamo nasele a vode jednostavno nema.”

I dok Kenedi veruje da zakoni mogu da reše problem, Erin Brokovič u filmu “Poslednji poziv u oazi” nema poverenja u političare.

“Moram da vam kažem, u svakoj zajednici gde sam ja bila angažovana, uvek se pojavi neka majka čije je dete ugroženo, koja će izaći i stvarno imati nešto da kaže.”

Poruka filma je da još ima vremena da se stvari preokrenu tako što ćemo preuzeti odgovornost za svoje postupke, i podići glas zahtevajući promene.
XS
SM
MD
LG