Linkovi

Američki tim za čišćenje mina poslat u Srbiju i BIH


Stejt department u saopštenju najavio da će uputiti tim za čišćenje mina u Srbiju i BIH
Stejt department u saopštenju najavio da će uputiti tim za čišćenje mina u Srbiju i BIH

Kancelarija za uklanjanje oružja odseka Stejt departmenta za politička i vojna pitanja šalje u Srbiju i BIH Snage za brzo reagovanje, poznate kao QRF, odnosno grupu civilnih stručnjaka za uklanjanje eksploziva.

QRF tim će doputovati 26. maja i delovati u saradnji sa lokalnim Minsko akcionim centrima u Srbiji i BIH u nadgledanju oblasti kontaminiranih nagaznim minama, koje su nedavno pogodjene široko rasprostranjenim poplavama. Obilne padavine na Balaknu uzrokovale su naime obimno plavljenje koje je dovelo do mogućeg pomeranja i razotkrivanja nekih od 120.000 nagaznih mina zaostalih nakon konflikta od 1992. do 1995. Poplave su takodje možda odnele mnoga od obeležja kojima su bila definisana minska polja. Trenutno su u toku nastojanja lokalnih vlasti da počnu sastavljanje mapa najviše pogodjenih oblasti i informišu svoje zajednice o neposrednoj opasnosti koju predstavljaju nagazne mine i neeksplodirane naprave poznate kao UXO.

Stranovnici poplavama pogodjenih područa izveštavaju da su 21. maja otkrili mine i UXO , potekle sa minskih polja nakon razornih poplava u blizini Brčkog, ali do sada nije bilo štete niti žrtava. Vlada BIH procenjuje da je 320 kvadratnih kilometara poplavne zone potencijalno kontaminirano pomeranjem mina ili UXO-a. U Srbiji preliminarni izvešaj sprkog Minsko akcionog centra ukazuju da je zabeležen sličan problem pomeranjem i razotkrivanjem brojnih nagaznih mina i eksplozivnih naprava . Lokalne komercijalne kompanije za uklanjanje mina kao i oružane snage Srbiji i u BIH su veoma dobro verzirane u regularnim operacijama uklanjanja mina, ail će biti suočene sa operacijama čišćenja u nepoznatim okolnostima - proceni velikih oblasti, ćišćenjem mina nakon klizišta i sprovodjenjem podvodnog uklanjanja mina.

Od 1993,. SAD su inevestirale preko 2,3 milijarde dolara u preko 90 zemalja širom sveta na uklanjanju štetnih efekata eksplozivnih ostataka konvencionalnog oružja u post-konfliktnim sredinama, uključujući više od 96,7 miliona u BIH i preko 15,7 miliona u Srbiji.
XS
SM
MD
LG