Linkovi

Lamborgini predstavio model budućnosti "Terzo Millennio"


"Terzo Millennio" u prevodu Treći Milenijum, ime je novog brenda u automobilskom dizajnu, a italijanski proizvođač automobila Lamborgini predstavio ga je na Tehnološkom institutu države Masačusets, skraćeno MIT.

Razvoj ovog motora budućnosti urađen je u saradnji sa univerzitetom MIT. Rezultati su premašili iščekivanja stručnjaka. Terzo Millennio podseća na svemirsku letelicu.

Automobil će posedovati jedinicu za električno napajanje, gde će svaki točak pokretati električni motor. Gorivo će omogućiti takozvani “moderni superkapacitatori”.

Šef dizajnerskog tima kompanije Lamborgini Mitja Borkert predstavio je svoj model prilikom okupljanja visokotehnološke elite, na godišnjoj EmTech konferenciji MIT-a.

“Za nas je bilo veoma uzbudljivo da spojimo ideju Lamborgija, kao inovativnog brenda i mlade umovima studenata, a to nas je i motivisalo. Mislim da smo svoj cilj za ovu godinu ispunili, mnogi ljudi su videli automobil i svi su vrlo uzbuđeni, a među njima mnogo mladih ljudi, što je bila i početna misija”.

Jedna od jedinstvanih tehnika ukod ovog modela je “samoisceljujuća” karoserija napravljena od ugljeničnih vlakana. Ova tehnologija vam dozvoljava da pratite štetu karoserije i stvorite sistem popravke koristeći nanotehnologiju. Oštećenja i pukotine automatski se ispunjavaju specijalnim materijalom, koji učvršćuje površinu i uklanja nedostatke.

To je samo jedno od mnogih iznenađenja u ovom Lamborginijevom modelu budućnosti.

“Ideja je da otvorimo dve laboratorije. Jednu, na primer, namenjenu invoativnim materijalima. Kada pogledate u automobile, sav spoljašnji deo predstavlja potencijalni izvor energije za budućnost. Tako na primer imate ugljenična vlakna, a unutar njih nano cevi, pa sam eksterijer automobila može da se iskoristi za dodatno napajanje. Mislim da je to veoma uzbudljivo”, kaže Borkert.

Lamborginijev prototip predstavlja nekoliko revolucionarnih tehnoloških otkrića. U dizajnu jedinice za napajanje, superkapacitatori i blokovi za prikupljanje električne energije koriste se kao gorivo automobila. Novi model superautomobila pokreću četiri motora, a dizajnirani su tako da sa akumulatorom zajedno čuvaju energiju pod haubom.

“U pitanju je auto koji sa sigurnošću ne možemo očekivati sutra. To je model koji smo postavili sebi kao cilj za budućnost i želimo ga kao inspiraciju za mlađe generacije. Volim ovaj superautomobil”.

Terzo Millennio neće biti dostupan nekoliko godina, ali nova tehnologija i inovativna rešenja postepeno će biti predstavljena u novim Lamborginijevim modelima.

XS
SM
MD
LG