Linkovi

Izaslanik UN za Siriju podneo ostavku


Specijalni izaslanik UN za Siriju, Lakdar Brahimi (arhiva)
Specijalni izaslanik UN za Siriju, Lakdar Brahimi (arhiva)

Lakdar Brahimi, posle dve godine bezuspešnih diplomatskih pokušaja da pronađe rešenje za krizu u Siriji, podneo ostavku na funkciju specijalnog izaslanika UN i Arapske lige.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi, podneo je ostavku. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun prihvatio je ostavku koja stupa na snagu 31. maja.

Bivši ministar inostranih poslova Alžira dve godine je nastojao da pronađe diplomatsko rešenje za okončanje trogodišnjeg sirijskog građanskog rata.

Ban je za Brahimija rekao da je jedan od “najbriljantnijih diplomata na svetu”, dodajući da je u radu bio “suočen sa nemogućim uslovima - podeljenom Sirijom i Bliskim istokom i širom međunarodnom zajednicom, takođe beznadežno podeljenom oko metoda za okončanje konflikta”.

Osamdesetogodišnji Brahimi vršio je dužnost specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za nekoliko međunarodnih pitanja u protekle dve decenije, uključujući Avganistan, od oktobra 2001. do decembra 2004.

Brahimi je uspeo da organizuje dve runde mirovnih razgovora u Ženevi kojima su prisustvovali predstavnici sirijske vlade i opozicije. Oba sastanka, međutim, okončana su bez rezultata. Brahimi je takođe nastojao da obnovi pregovore, koji su u međuvremenu propali posle zakazivanja predsedničkih izbora idućeg meseca. Uprkos svemu Brahimi je izrazio uverenje da će kriza biti okončana.
XS
SM
MD
LG