Linkovi

Lajčak: Napori kandidata određuju brzinu ulaska u Evropsku uniju


Miroslav Lajčak, ministar inostranih poslova Slovačke
Miroslav Lajčak, ministar inostranih poslova Slovačke

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak boravio je u dvodnevnoj poseti Kosovu, posle koje je izjavio da "stav Slovačke u vezi sa nezavisnošću Kosova ostaje nepromenjen, i da o njemu nema pregovora". Lajčak je posle konferencije za novinare u Gračanici, u ekskluzivnom intervjuu za "Glas Amerike" govorio o evropskoj perspektivi Kosova, situaciji u Bosni i Hercegovini i stabilnosti granica u Jugoistočnoj Evropi.

Glas Amerike: Koliko je Kosovo daleko od članstva u Evropskoj Uniji?

Lajčak: "Taj proces je definisan, ne vremenski, već kvalitativno. Postoje određeni koraci koji moraju da se urade, a brzina tog procesa zavisi od napora svakog kandidata. Niko unapred ne može da vidi to vreme, ali jasno je koji su uslovi. Još jedna stvar koju želim jasno da kažem, Evropa je dala perspektivu članstva za čitav region Zapadnog Balkana uključujući i Kosovo, ali Evropa nije spremna da integriše regionalne i bileteralne probleme. Ne postoji drugi način demonstracije spremnosti za Evropu nego spremnost za regionalnu komunikaciju i saradnju. Bez toga niko ne može da mašta o članstvu u EU".

Glas Amerike: S obzirom na vaše iskustvo na Balkanu, da li smatrate da su postojeće granice na jugoistoku Evrope stabilne?

Lajčak: "To je dosta teško pitanje. S obzirom da znamo da je međunarodna zajednica jako podeljena već po pitanju priznavanja i nepriznavanja Kosova i njenih granica, u bezbednosnom smislu - jesu stabilne. Ja ne vidim mogućnost ratnog konflikta i drugo apsolutno ne vidim spremnost međunarodne zajednice da prizna i prihvati bilo kakve promene granica. Mislim da je za sve koji razmišljaju o promeni granica to štetna filozofija i mislim da jedina moguća filozofija treba da bude razmišljanje o poboljšanju života, pojačane ekonomije, približavanja svih tih prostora i državama evropskog standarda u Evropskoj Uniji".

Glas Amerike: Kako vidite budućnost Bosne i Hercegovine?

Lajčak:
"Bosna i Hercegovina je jedna komplikovana država. Ja se ne slažem s tim kada govore da je BiH na ivici izbijanja rata. Ja u to apsolutno ne verujem, jer za to ne vidim potencijalni interes. S druge strane, to što mene brine je nedostatak političkog napretka i jedna politička stagnacija u BiH. To mora da se promeni. S obzirom na to da je Međunarodna zajednica preuzela svoj deo odgovornosti za BiH. Onda sada međunarodna zajednica treba da se dogovori u vezi s tim kakvu BiH želimo da vidimo, kao i da napravimo jednu platformu za BiH na kojoj se mogu naći sve zemlje koje imaju svoju aktivnu ulogu u BiH. Sve dok međunarodna zajednica bude podeljena kao danas, u vezi sa BiH, onda nije realno očekivati neki kompromis i dogovor domaćih lidera. Apsolutno je jasno da svi vide BiH kao jedinu državu koja ima svoju strukturu koja odražava tri naroda i postojanje tri naroda, i koja štiti svakog građanina te zemlje. Nema smisla da razmišlajmo o kategorijama raspada Bosne, kao ni o ukidanju etentiteta, ali treba da poštujemo jedno i drugo i da se borimo za njenu funkcionalnost".

XS
SM
MD
LG