Linkovi

Lagos: Na protestima protiv policijske brutalnosti pucano na demonstrante


Protest protiv policijske brutalnosti u nigerijskom gradu Lagosu - arhivska fotografija (Foto:REUTERS/Temilade Adelaja/File Photo)
Protest protiv policijske brutalnosti u nigerijskom gradu Lagosu - arhivska fotografija (Foto:REUTERS/Temilade Adelaja/File Photo)

U gradu Lagosu u Nigeriji građani su nastavili proteste protiv policijske brutalnosti, oglušujući se o proglašeni policijski čas nakon nasilja, kada je iz vatrenog oružja pucano na demonstrante.

Hici su ispaljivani na demonstrante koji su postavljali barikade nadomak jedne naplatne rampe u Lagosu, izveštava agencija Asošijeted pres.

Vatra je na njih otvarana i u utorak kada je mnoštvo okupljenih povređeno. Nigerijski zvaničnici tvrde da nije bilo žrtava.

Pucnjava se čula u više delova Lagosa - grada u kom živi 14 miliona stanovnika: na autoputu do aerodroma, autobuskoj stanici, ispred sedišta tamošnje televizije. Na nekoliko lokacija u centralnom Lagosu uočen je dim.

Za sada nije jasno ko je ispaljivao hice koji se mogu čuti na video snimcima. Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel optužila je nigerijske snage bezbednosti da su odgovorne za najmanje 10 smrtnih slučajeva tokom protesta. Takođe, optužuje policiju i vojsku za primenu prekomerne sile protiv demonstranata.

Izveštaji o protestnim okupljanjima i pucnjavi pristižu i iz drugih nigerijskih gradova – uključujući i prestonicu Abudžu.

Protesti pod nazivom #EndSARS protiv policijske brutalnosti potresaju Nigeriju duže od dve sedmice. Počeli su pošto se društvenim mrežama proširio video snimak koji prikazuje pripadnike specijalne policijske jedinice za borbu protiv pljački, čija je skraćenica SARS, kako prebijaju jednog muškarca.

Reagujući na proteste građana nigerijske vlasti najavile su da će raspustiti tu policijsku jedinicu – koju nevladina organizacija Amnesti internešenl (Amnesty International) označava odgovornom za mnoge slučajeve mučenja i ubistava.

U međuvremenu, demonstranti su povećali broj zahteva -tražeći odgovornu vlast, poštovanje ljudskih prava i efikasnu borbu protiv korupcije u najmnogoljudnijoj afričkoj državi koja broji 196 miliona stanovnika. Uprkos ogromnom bogatstvu naftom i jednoj od najrazvijenijih ekonomija, građani Nigerije žive u znatnon stepenu siromaštva i manjku osnovnih usluga, što je posledica raširene korupcije – tvrde organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Istovremeno, postoje i izveštaju koji govore o napadima naoružanih bandi na demonstrantekoji tvrde da ih je poslala policija da bi neutralisali proteste.

Policijski čas u Lagosu proglašen je u utorak popodne. Većina kompanija i prodavnica u tom gradu je zatvorena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG