Linkovi

Evropa usporava oporavak SAD


Kristin Lagard, izvršna direktorka MMF-a na konferenciji za novinare u sedištu međunarodne organizacije, 3. jul 2012.
Kristin Lagard, izvršna direktorka MMF-a na konferenciji za novinare u sedištu međunarodne organizacije, 3. jul 2012.

Izvršna direktorka MMF-a, Kristin Lagard upozorila da se američka ekonomija i dalje suočava sa značajnim unutrašnjim i međunarodnim izazovima.

Vlada Sjedinjenih Država bi trebalo da nastavi da pomaže usporeni ekonomski oporavak zemlje, poručila je danas izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard i dodala da bi oklevanje u rešavanju fiskalnih izazova moglo da uspori privredni rast do kraja godine.

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard upozorila je danas na konferenciji za novinare u sedištu ove međunarodne organizacije u Vašingtonu, da se američka ekonomija i dalje suočava sa značajnim unutrašnjim i međunarodnim izazovima.

"Privredni oporavak Sjedinjenih Država je i dalje usporen, a rizici od daljeg pada ekonomije sve su veći. Postoje dva problema. Jedan je spoljašni - potiče iz evropske ekonomske situacije i predstavlja potencijalnu pretnju da dovede do negativnog ekonomskog rasta, dok je drugi unutrašnji i usko je povezan sa visinom državnog duga", rekla je Kristin Lagard.

Aludirajući na zastoj u pregovorima američkih zakonodavaca oko visine državnog duga, Lagard je upozorila da se zemlja nalazi na ivici fiskalnog ambisa.

Iznoseći podatke koji su predstavljeni u najnovijem redovnom izveštaju međunarodne organizacije o stanju američke ekonomije, izvršna direktorka MMF-a je istakla da Sjedinjene Država moraju da preduzmu neke dodatne korake kako bi podstakli oporavak zemlje.

"Potrebna je dalja implementacija ekonomskih mera kako bi se podstakao oporavak. Verujemo da američka vlada nema mnogo manevarskog prostora, zapravo ima vrlo malo prostora da učini nešto, tako da bi trebalo što pre da ga iskorist za podsticaj privrede", istakla je Lagard.

Osim alarmantnih reči, Lagard je podsetila da je američki finansijski sektor uspešno reorganizovan posle krize na Volstritu od 2007. do 2009.

"Očigledno je da je situacija mnogo bolja i što je najvažnije, institucije Sjedinjenih Država su, prema našem mišljenju, stabilne“, zaključila je Lagard.

Ona je takođe predvidela da će američka ekonomija ove godine porasti za svega 2 odsto i moguće neznatno više u 2013. Stručnjaci navode da bi Vašington trebalo da smanji deficit tako što će smanjiti potrošnju i povećati porez, ali su obe mere politički nepopularne i dovele su do zastoja pregovora u Kongresu.
XS
SM
MD
LG