Linkovi

Protest u Los Andjelesu


Učesnik demonstracija Okupiraj Los Andjeles Majk Oren stoji ispred Gradske skupštine Los Andjelesa.
Učesnik demonstracija Okupiraj Los Andjeles Majk Oren stoji ispred Gradske skupštine Los Andjelesa.

Protesti pod parolom „Okupiraj Vol strit“, nastavljaju se u finansijskoj četvrti Njujorka i drugim američkim gradovima. Lideri zajednice u Los Anđelesu ističu da je nezadovoljstvo izazvano prevelikim jazom između bogatih i siromašnih u Sjedinjenim Državama.

U Oklendu u Kaliforniji, proteklih dana je izbila erupcija nezadovoljstva, policija je bacila suzavac na učesnike protesta u centru grada, a tri hiljade demonstranata je izazvalo privremeno zatvaranje gradske luke.

Stotine demonstranata su se utaborile ispred losanđeleske gradske skupštine, protestujući što jedan odsto stanovnika zemlje ostvaruje ekonomski dobitak, dok je preostalih 99 odsto ostavljeno po strani.

Jedan bračni par pravnika se priključio protestima. Džeri Menperl kaže da je razlika u prihodima prevelika.

Ako uništite srednju klasu, uništavate radnički stalež, uništavate zemlju“, ističe Menperl.

Njegova supruga Džen Gudmen kaže da bogati ne ulažu dovoljno novca u podsticanje ekonomije.

Nema dovoljno brodova i jahti i kuća za kupovinu. Oni to čuvaju.“

Verski lideri u Los Anđelesu primećuju da i banke ne daju kredite. Brojni lideri različitih verskih zajednica se se okupili ispred regionalnog sedišta Banke Amerike, da protestuju što je banka zaplenila kuće brojnih porodica sa nepropisnim kreditima i ne čini ništa da investira u grad.

Muslimanski lider Šakil Sajed vidi sve veći jaz između bogatih i siromašnih.

„Kada dođemo u neke delove grada Los Anđelesa, možete i sami da vidite da je svaka druga kuća zaplenjena, a da vlasnici kuća koje nisu zaplenjene ne mogu da zadovolje svoje osnovne potrebe. A onda odete u drugi deo grada i vidite ispred kuća parkirane ‘Ferarije’ i ‘Korvete’ i ‘Lamborginije’.”

Demonstranti traže od funkcionera Los Anđelesa da povuku gradske investicione fondove iz velikih banaka. Pojedine verske zajednice su to već učinile. Neke druge su proteklih dana izvestile Banku Amerike da planiraju da to učine.

Banka Amerike je reagovala na proteste zbog namere da uvede naplatu usluge na bankovnim automatima i - odustala od te namere. Banka kaže da pokušava da pomogne vlasnicima kuća da sačuvaju svoju imovinu i da je izdvojila milijarde dolara za kredite manjim firmama i da, takođe, ulaže u zajednice sa manjim prihodima.

Katolički sveštenik Džordž Vanser nije u to ubeđen. On radi u jednoj imigrantskoj parohiji u San Hozeu u Kaliforniji, gde porodice koje se bore sa nedaćama žive pored milionera visoke tehnologije.

U mojoj parohiji, dešava se da četiri, pet, ponekad i šest odraslih donose kući zaradu da bi pomogli u otplati kredita. To su dobri ljudi, koji naporno rade, imigranti koji su odgovorni. To što se događa je sramotno.”

Učesnici protesta kažu da će njihov pokret da nastavi da se širi sve dok se budu rasle razlike u prihodima.

XS
SM
MD
LG