Linkovi

Vučić i Rama imaju 80 odsto lažnih pratilaca na Tviteru


Premijer Albanije Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Premijer Albanije Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Od lidera među državama Zapadnog Balkana, premijer Albanije Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju najviše pratilaca na Tviteru, ali je više od 80 odsto lažnih naloga, navodi se u istraživanju Atlantskog saveza Crne Gore.

Rama ima 332.902 pratioca, od kojih su 80,5 odsto lažni dok Vučića prati 288.173 od kojih je 80,3 odsto lažnih naloga.

Atlanski centar analizirao je naloge svih predsednika i premijera zemalja Zapadnog Balkana, osim u slučaju Crne Gore, čiji predsednik i premijer ne koriste tu društvenu mrežu, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

Kako se navodi u toj analizi, a u duhu lažnih vesti i Tvitera, bavili su se fenomenom lažnih pratilaca među najprominentnijim akterima političke scene sa Zapadnog Balkana, koji imaju svoje naloge na ovoj društvenoj mreži.

Iz Atlantskog saveza Crne Gore kažu da su u te svrhe koristili smo jednu od alatki kompanije SparkToro, koja se na osnovu ustaljene metodologije bavi ovim vrstama procena.

Na trećem mestu, po broju pratilaca, nalazi se predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koju prati 114.519 naloga. Međutim, kako se navodi, uprkos visokom broju pratilaca, značajan deo predstavljaju lažni pratioci.

"U slučaju albanskog premijera od 332.902 pratilaca 267.986 su 'lažni', oko 80,5 odsto. Slična situacija je i kod srpskog presednika. Od 288.173 pratilaca u trenutku kada je analiza rađena, 231.403 spadaju u kategoriju 'lažnih', oko 80,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Crnogorskog poslanika Nebojšu Medojevića prati 12.525 osobaod kojih su 4.547 lažni, što iznosi 36,3 procenta.

"Od 14.572 naloga koja čine Tviter bazu pratilaca premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, 6.543 čine lažni nalozi, 44,9 odsto", navodi se iz Atlantskog saveza.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, Bakir Izetbegović je jedini od tri člana Predsedništva koji koristi Tviter, na kojem ga prati 4.180 ljudi,sa 50 odsto 'lažnih' naloga“, zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG