Linkovi

Kirgistan traži pomoć Rusije, Moskva odbija


Privremena predsednica Kirgistana, Roza Otunbajeva, pozvala je Rusiju da pošalje vojnike kako bi smirili etničke sukobe u kojima je poginulo najmanje 70 osoba, a na stotine su ranjene. Otunbajeva je razgovarala o kriznoj situaciji sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Medjutim, malo kasnije, iz Moskve je saopšteno da neće doći do neposrednog slanja ruskih vojnika u Kirgistan.

Naoružane bande upale su u uzbečke četvrti u Ošu, paleći njihove kuće, a hiljade gradjana su pobegle ka granici sa Uzbekistanom. Vlasti navode da su prodavnice opljačkane, da zalihe hrane ponestaju, a bolnice sve teže uspevaju da ukažu pomoć ogromnom broju ranjenih. U pitanju je najgore nasilje u Kirgistanu od aprila, kada je smenjen bivši predsednik Kurmanbek Bakijev.

Više od 800 ljudi je ranjeno u sukobima izmedju većinskih Kirgiza i pripadnika manjinske, uzbečke zajednice u Ošu, koji je uporište svrgnutog predsednika Bakijeva. Prelazna vlada Kirgistana je pozvala penzionisane policajce i vojne oficire da odu u Oš i suzbiju etničke sukobe kako bi sprečili njihovu eskalaciju u gradjanski rat.

Predsednica Otunbajeva smatra da su situaciju izazvali “spoljni faktori”. Ona je navela da odredjene “grupe”, koje nije identifikovala, pokušavaju da opstruiraju održavanje ustavnog referenduma o smanjenju predsedničkih ovlašćenja, koji je zakazan za kraj juna.

XS
SM
MD
LG