Linkovi

Biznisi u Kirgistanu traže transparentnu vlast


Tokom prošlonedeljnih protesta u Kirgistanu, protiv režima Kurmanbeka Bakijeva, došlo je do talasa krađa, koji je uzdrmao biznise i podrio poverenje investitora. Javljeno je i da su naoružane kriminalne grupe terorisale strane rudarske kompanije. Šta se preduzima da bi se povratilo poverenje izgubljeno bezakonjem, kako u vladi, tako i izvan nje?

Ožalošćeni ispred glavne zgrade Vlade u Biškeku odaju poštu brojnim demonstrantima koji su stradali prilikom zauzimanje zgrade prošle nedelje. Među cvećem i svećama nalazi se i poruka saosećanja sa narodom Kirgistana koji je uputila rudarska kompanija „Talas“. Međunarodne rudarske firme u Kirgistanu javno su izrazile zabrinutost zbog neosnovane zaplene imovine. One su se pridružile predstavnicima 300 kirgistanskih malih i srednjih preduzeća, koja su od ministra finansija u prelaznoj vladi Temira Sarijeva zatražili da ih zaštiti od bezakonja.

"Želim da jasno stavim do znanja svima da oni koji su se šetkali oko kancelarija s ciljem da se posvete pljačkanju ili reketiranju – naša pozicija je jasna i čvrsta. Svima koji pokušavaju da na ilegalan način zaplene tuđu imovinu – mi ćemo takve pokušaje blokirati", poručio je Serijev.

Ustanak u Kirgistanu doveo je do pojave kriminala na ulicama, pljačkanja kioska, supermarketa i tržnih centara, a šteta se još procenjuje. Uluk Kidirbajev, predsednik Poslovnog kluba Biškeka, kaže da najveći gubitak verovatno ne može da se izmeri – jer se radi o poverenju u stabilnost zemlje. Kako kaže, neki u poslovnoj zajednici strahuju da bi prelazni lideri takođe mogli da počnu da zaplenjuju imovinu, kao što je to radio i režim Bakijeva.

"Objavili su listu kompanija koje su na ovaj ili onaj način povezane sa porodicom bivšeg predsednika. Problem je u tome što postoje neke kompanije koje u stvari nemaju vezu s Bakijevim, a sada su u opasnosti da budu nacionalizovane", objašnjava Kidirbajev.

Poslovni i građanski aktivisti održavaju razne sastanke ovih dana radi diskusije o tome kako izbeći još jedan ustanak u Kirgistanu. Biznismen Emil Umetalijev ukazuje na najveći izazov s kojim se suočava nova prelazna vlada:

"Legitimnost prelazne vlade zavisiće pre svega od snage i stabilnosti poverenja koje uspe da uspostavi sa narodom, i drugo, od načina na koji mi kao zemlja i prelazna vlada ponovo steknemo poverenje međunarodne zajednice".

I dok kirgistanski biznisi pospremaju lokale posle naleta lopova, takođe se pripremaju za pogoršanje koje će uslediti. Vlada se takođe suočava sa pospremanjem. Glavna zgrada je pretrpela ozbiljnu štetu, dok je kancelarija državnog tužioca potpuno izgorela. Uluk Kidirbajev kaže da će popravljanje materijalne štete biće mnogo lakše nego uspostavljanje poštene vlade. Zato će, kaže on, biznisi zahtevati transparentnu vlast.

"Trebalo bi da bude jasno i razmljivo šta rade, zbog čega to rade i na čemu su njihove odluke zasnovane. To je prvo. Drugo, moraće da imaju dobro javno nadgledanje, učešće građanskog društva u njihovom radu. I takođe želimo slobodne medije. Bez cenzure", naglašava Kidirbajev.

Opljačani lokali u Kirgistanu svedoče o građanskom bezakonju, baš kao što rupe od metaka velikog kalibra u ogradi oko predsedničke palate svedoče o vladi bezakonja. Prošle nedelje, ti meci su oduezli život više od 80 ljudi, čije fotografije ovih dana krase pomenutu ogradu.

Građani Kirgistana često kažu da njihova zemlja ima potencijal da postane Švajcarska u Aziji. Kako ističu, u tome će uspeti onda kada se Švajcarska bude nazivala evropskim Kirgistanom, u kojem svi – bilo da su u vladi ili van nje, mogu da žive pošteno i pristojno.

XS
SM
MD
LG