Linkovi

Kurti: Mediteranske igre na Kosovu istorijski događaj


Aljbin Kurti na sednici Vlade Kosova.
Aljbin Kurti na sednici Vlade Kosova.

Mediteranske igre čiji će domaćin 2030. godine biti Priština, najveći su međunarodni događaj u istoriji Kosova, rekao je danas premijer Kosova Aljbin Kurti.

On je na sednici Vlade podsetio da je prošle nedelje na Skupštini Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara u Grčkoj, Kosovo zvanično proglašeno za domaćina 21. izdanja Mediteranskih igara “Priština 2030”.

Prvi put je da se ovaj događaj organizuje u zemlji bez izlaza na more. Republika Albanija će nam omogućiti da koristimo obalu Drača za sport jedrenja - za koji je potreban pristup moru. Ugostićemo preko 5.000 sportista iz 25 država članica Međunarodnog Komiteta Mediteranskih Igara, uključujući 18 zemalja iz Evrope, dve iz Azije i pet iz Afrike”, naveo je Kurti.

Pripreme za Mediteranske igre na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Kosovo i Albanija, sa 11 opština, među kojima su Priština, Gnjilane, Mitrovica, Đakovica, Prizren, Uroševac, Peć, Glogovac, Srbica, Podujevo i Drač biće centri za 23 sportske discipline u okviru Mediteranskih Igara.

Ukupan broj sportskih objekata uključenih u početni koncept ovog projekta je 24. Biće renovirano 10 sportskih objekata, uključujući Palatu Omladine i Sporta. Biće izgrađene četiri nove konstrukcije uključujući - Nacionalni stadion, Kompleks olimpijskih bazena, Teniski kompleks i Poligon streljaštva, zatim biće pet privremenih infrastrukturnih investicija i pet drugih projekata koji su u izgradnji ili se završavaju, među kojima su stadion Adem Jašari u Mitrovici i Stadion grada Gnjilana”, rekao je premijer Kosova.

Prema Kurtijevim rečima organizacija ovakvih događaja, osim što predstavlja priliku za unapređenje ili modernizaciju javne fizičke infrastrukture, služi i kao platforma za učvršćivanje imidža Kosova u međunarodnoj areni, za ekonomski razvoj kroz sportski turizam, ali i za otvaranje novih radnih mesta.

XS
SM
MD
LG