Linkovi

Volker: Očekujem zaoštravanje situacije


Kurt Volker

Izvršni direktor Mekejn instituta i bivši američki ambasador u NATO-u izražava sumnju da će ekonomske sankcije navesti ruskog predsednika da ustukne pre nego što ostvari svoje ciljeve u istočnoj Ukrajini.

U razgovoru za naš program, Kurt Volker, izvršni direktor Mekejn instituta za medjunarodno liderstvo, izrazio je zabrinutost da će se sukobi na istoku Ukrajine dodatno zaoštriti u narednih mesec dana, dok Rusija pokušava da učvrsti svoju poziciju na toj teritoriji i poveže je sa Krimom pre zime.

"U isto vreme čuli smo od SAD i Evrope da neće biti zapadne vojne pomoći Ukrajini. Putin je to čuo, to su čuli Ukrajinci, i mislim da je to podsticaj Putinu da upotrebi vojnu silu. S jedne strane, to znači da ne predvidjam direktno rusko-američku konfrontaciju oko Ukrajine, a s druge strane sam veoma zabirnut zbog toga što se dešava na terenu u Ukrajini."

Volker takodje smatra da trenutne ekonomske sankcije nisu dovoljne da utiču na ruskog predsednika.

"Mislim da ekonomske sankcije imaju merljivi efekat, na primer na rublju i tok kapitala i investicije u Rusiji, ali u isto vreme sam uveren da Putin donosi svoje odluke na osnovu imperijalnih, strateških, vojno-političkih razloga a ne samo na temelju ekonomije. Mslim da veruje da, kad god želi, može da smiri situaciju, i da će uslediti pozivi da se krene sa ublažavanjem sankcija kako bi se obnovili odnosi sa Rusijom. Vesti koje smo dobijali proteklih meseci o usporavanju rasta bruto domaćeg proizvoda u Evropi će izvršiti pritisak na evropske lidere da ožive deo tog rasta, a trgovina sa Rusijom će biti deo toga, i mislim da je Putin vrlo svestan toga. Kada bude spreman, smiriće situaciju u Ukrajini da bi pokrenuo ekonomske odnose, ail neće to uraditi dok prvo ne uzme ono što je želeo."

XS
SM
MD
LG