Linkovi

Kurdski doktori sumnjaju na turski napad gasom u Siriji


Arhiva - Turske snage i pripadnici Slobodne sirijske armije viđeni na planini Barsaya, severoistočno od Afrina, Sirija, 28. januara 2018.
Arhiva - Turske snage i pripadnici Slobodne sirijske armije viđeni na planini Barsaya, severoistočno od Afrina, Sirija, 28. januara 2018.

Šest civila pati od teškoća u disanju i drugih simpoma koji ukazuju na trovanje usled udisanja gasa, nakon napada koji je Turska pokrenula u enklavi Afrin, koju kontrolišu Kurdi, javila je državna novinska agencija sirijskih Kurda u subotu.

Agecija je citirala lokalne doktore u Afrinu, koji kažu da je bolnica zbrinula šest slučajeva ljudi koji su patili od kratkog daha, povraćanja i svraba na koži. Sirijska opservatorija za ljudska prava takođe je citirala lokalne doktore u svom izveštaju.

Tvrdnje nisu mogle odmah da budu potvrđene, a objavljeni video snimak iz bolnice pokazuje ljude kojima su stavljene maske sa kiseonikom i koji osim toga nisu pokazivali druge simptome udisanja gasa poput trzanja, pene na ustima ili povraćanja.

SANA je u subotu javila da je Turska ispalila nekoliko granata koje su sadržale "otrovne supstance" na selo u Afrinu u petak noću, što je kod šest civila izazvalo simptome gušenja.

Turska vojska ponovila je u nedeljnom saopštenju obljavljenom u subotu da ne koristi međunarodno zabranjenu municiju u svojim operacijama u Afrinu i rekla da "Turske oružane snage ne držve takvu municiju u svom arsenalu".

Vojska je takođe saopštila da je pažljiva da ne bi povređivala civile i da samo cilja teroriste i njihove pozicije u oblasti Afrin.

Turska vojska započela je vazdušnu i kopnenu ofanzivu u Afrinu, na severozapadu Sirije, 20. januara. Oni kažu da je cilj operacija da se potisne kurdska milicija, poznata kao Narodna zaštitna jedinica (YPG) iz te enklave. Turska smatra tu grupu za terorističku i za ispostavu kurdskih pobunjenika koji se bore unutar Turske.

Sana, kao i kurdski mediji među kojima i Kurdistan 24, citirali su doktora Kalila Sabrija iz bolnice u Afrinu koji kaže da se napad dogodio na selo Aranda i da su žrtve patile od kratkog dana, svraba, povraćanja i niskog krvnog pritiska.

XS
SM
MD
LG