Linkovi

Kurban bajram proslavljen i u Srbiji


Poput muslimana u svetu i regionu, i islamski vernici u Srbiji proslavili su ovogodišnju Kurban bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika. Verski i državni zvaničnici čestitali su vernicima praznik, glavna proslava održava se u Novom Pazaru, dok je u Zemun polju organizovana ispred ruševina nelegalno izgrađene, pa srušene džamije.

Kurban bajram pada tačno dva meseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, kome prethodi jednomesečni strogi post tokom kog se vernici suzdržavaju od jela i pića od svitanja do sumraka, kao i od telesnih užitaka. Kurban bajram karakteriše i prinošenje žrtve, ovna, čije se meso deli vernicima. Proslava traje četiri dana.

Kurban bajram je praznik koji je prilika da svi učine žrtvu kako bi se oslobodili oholosti, sebičnosti i nasilja, poručio je vernicima u Srbiji predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić.

Ovaj bajram naziva se Kurban bajram, jer muslimani širom sveta prinose žrtvu (kurban) kao simbol sećanja na Ibrahimovu nameru da žrtvuje svog sina Ismaila kako bi pokazao svoju pokornost Alahu, poručio je on u poruci vernicima.

"Kurban je poziv da se bude spreman žrtvovati se kako bi se čovek približio drugom čoveku, komšija komšiji, da svako živi u radosti svoje kuće, da su svi ljudi zadovoljni i bezbedni u društvu i državi u kojoj bi trebalo da vladaju pravo i pravda", rekao je Dudić.

Muftija je podsetio da se ovaj bajram naziva i hadžijskim, te da je hadž jedan od stubova islama i da se ovih dana u Meki više miliona ljudi, svih rasa, nacija, uzrasta i obrazovanja, ujedinilo kako bi se približilo Stvoritelju.

"Sa njima je i nekoliko stotina hadžija sa ovih prostora i molimo se da se vrate kućama živi i zdravi, čisti od greha, kao kad ih je majka rodila", kazao je Dudić.

Ove godine bajramski dani poklopili su sa početkom školske godine pa je svim učenicima, a pogotovo prvacima, Dudić poželeo puno sreće i uspeha u školovanju.

Vernicima u Srbiji Kurban Bajram čestitali su i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Oni su, osim građanima koji slave taj praznik, čestitku uputili i reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludinu Dudiću.

Centralna Bajramska svečanost održana je u Hajrudin džamiji u Novom Pazaru, a molitvu je predvodio glavni muftija Mevlud Dudić. Nakon čestitanja, muškarci su pošli u obilazak grobalja, kako bi iskazali poštovanje precima.

Žene pripremaju bogatu prazničnu trpezu. Sve institucije i organizacije u Novom Pazaru neće raditi do ponedeljka.

Međutim, u beogradskom predgrađu Zemun Polje, tradicionalna bajramska sofra održana je nadomak srušenog objekta Islamske zajednice u tom naselju.

Otkako je srušen ovaj nelegalno sagrađen verski objekat, lokalni muslimani obećali su da će se moliti na ulici.

Molitvi su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora, ali ne i predstavnici države i Grada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG