Linkovi

Građanskim obrazovanjem protiv političke polarizacije


Američki predsednički kandidati Donald Tramp i Hilari Klinton
Američki predsednički kandidati Donald Tramp i Hilari Klinton

Politička disfunkcionalnost u SAD daleko prevazilazi predsedničke izbore. Zemlja je polarizovana više nego što je bila decenijama, što dovodi do konfrontacija i blokade u pogledu skoro svakog većeg pitanja. Zarad političke budućnosti zemlje, neki nastavnici u američkim srednjim školama i višim razredima osnovne škole podučavaju svoje djake umeću kulturnog razgovora.

Na času gradjanskog obrazovanja kod nastavnice Stefani Lekti, učenici osmog razreda škole Blustoun razmatraju temu sa kojom se teško nose čak i odrasli.

"Da li iskreno verujete da bi nastavnici trebalo da budu naoružani, ili ne…”

Masovne pucnjave u američkim školama dovele su do tog predloga. Medjutim, to pitanje, kao i mnoga druga danas – podelilo je političare, prijatelje, porodice i susede. No umesto da razgovaraju o tome i pronadju kompromis, Amerikanci se suviše često povlače u svoje stranačke uglove.

Rešenje problema moglo bi da počne na časovima gradjanskog obrazovanja, smatraju neki obrazovni eksperti. Pola Mekavoj sa Univerziteta Viskonsina kaže:

"Uz pomoć nastavnika mogu da nauče da je neslaganje normalno, da možemo da ostanemo prijatelji iako se ne slažemo jedni s drugima politički.”

Stefani Lekti je primenila taj metod. Ona bira neku usijanu temu i “naoružava” svoje učenike medijskim izveštajima i argumentima za i protiv. Zatim deli razred na grupe. Posle toga, počinje debata.

"Koristite ovo istraživanje, budite informisani, navodite razlog – zašto”, objašanjava Stefani.

U redu je ne slagati se.

"Ali, da li ćete da vrištite? Da li ćete da kažete ružne, uvredljive stvari kao što je “to je glupo”, ili “ja to nikad nisam rekao”. Ne. Šta je lep način da nekome odgovorite? “To nije tačno ono što sam rekao”.

Posle vežbe, Lekti im dozvoljava da iznesu šta zaista misle. Ponekad je u učionici napeto.

"Vodite računa da slušate jedni druge”, kaže Stefani Lekti.

To je važno, ističe Lekti, jer svaka priča ima dve strane.

“Izaći ćemo iz učionice danas a ja za vas nemam rešenje niti odgovor, osim da morate da formirate sopstveno mišljenje, morate da raspolažete činjenicama.”

Slušajte. Imajte poštovanja prema sagovorniku… To su lekcije koje se nada da će njeni djaci poneti iz učionice jer su u pitanju sutrašnji političari i birači.

XS
SM
MD
LG