Linkovi

Strani studenti savladavaju tajne kulinarstva u SAD


Kulinarski institut Amerike u Hajd Parku u Njujorku
Kulinarski institut Amerike u Hajd Parku u Njujorku

Oko 2,500 studenata, uključujući njih 300 iz 48 zemalja, učestvuje uz mnogo entuzijazma u neobičnom akademskom procesu na živopisnom Kulinarskom institutu Amerike.

1946. godine, kada se američka vojska vratila iz Drugog svetskog rata, mala institucija za profesionalne kulinare formirana je za veterane u severoistočnom delu SAD. Danas, ona se zove Kulinarski institut Amerike – sa tri kampusa u SAD i jednim u Singapuru.

U pitanju je možda najlepša škola te vrste na svetu… Glavni kampus Kulinarskog instituta Amerike prostire se na bregu ispod kojeg protiče reka Hadson. Oko 2,500 studenata, uključujući njih 300 iz 48 zemalja, učestvuje uz mnogo entuzijazma u neobičnom akademskom procesu.

Brendan Volš je dekan.

“Iskustvo koje studenti stiču samo u prve dve godine je gradjenje čvrstine I snalažljivosti, koja se stiče radom u pravoj restoranskoj sredini, oni uče da koriste veštinu kritičkog razmišljanja kako bi uspeli da private i rešavaju najrazličitije izazove.”

Tu su razne kulinarske discipline, kao što je ova naučna laboratorija, gde studenti uče na koji način različiti sastojci menjaju funkcionalnost pripremanja hrane. Haja Eman, iz Pakistana, veoma je posvećena tom učenju.

“Šta je funkcija nekog sastojka? Zašto ga koristimo? Šta je svrha tog sastojka? Šta on radi hrani – da li joj daje ukus, da li joj daje teksturu ili boju? To su danas glavne teme u kulinarstvu.”

Eman planira da otvori jedinstven restoran u Karačiju.

Njena drugarica, studenktinja u laboratoriji, Redžina Ardura, dolazi iz Meksiko Sitija. Njena razmišljanja o budućoj karijeri idu u drugačijem smeru.

“Volela bih da radim u nekoj kuhinji za testiranje hrane, a druga opcija koju razmatram je rad u nekoj vinariji.”

Da biste postali profesionalni kuvar morate da razumete sastojke, kao što se radi na ovom času posvećenom krompiru, da naučite da se krećete po restoranu i kako da vam jelo bude vizuelni doživljaj. Studenti uče i kako da naprave sladoled direktno pored stola gostiju restorana.

“Dodajem tečni azot, krem se pretvara u sladoled, zamrzava se brže. Sada dobijamo tačnu gustinu sladoleda…”

A ako ste kao Kristal Ten iz Kine, za vas sreću čini umetnost pravljenja kolača i peciva.

“Pecivo je fascinantno. Sa jednostavnim sastojcima možete da usrećite ljude. Zbog toga sam veoma zainteresovana da naučim da budem dobar pekar.”

Kristal želi da putuje po svetu i proba da radi u raznim vrstama pekara, kako bi obuhvatila različite kulture i različite sastojke.

Instruktor kulinarstva Džej Džej Lui je sa Ostrva Man u Britaniji.

“Za pet ili šest godina neće biti potrebe da američki kuvari idu u inostranstvo da bi se usavršavali u kulinarstvu. Američki kulinari moći će da otvaraju i vode sopstvene restorane sa tri Mišlenove zvezdice, pohadjajući programe kakve mi držimo u ovom institutu.”

Kulinarski institut Amerike ima ogranke u San Antoniju u Teksasu, u vinogradarskom regionu Kalifornije kao i u Singapuru.

XS
SM
MD
LG