Linkovi

"Kuća odbojke" u Riju


Navijači koji prisustvuju Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru imaju svakakve prilike da prošire svoje sportske i kulturne vidike. Igre su takođe prilika za određene sportove da se predstave novoj publici. Glas Amerike posetio je takozvanu „Kuću odbojke“ na plaži Kopakabana – svojevrsnu izložbu, koja omogućava navijačima interakciju sa velikanima i istorijom tog sporta.

Odbojka je jedan od najbrže rastućih olimpijskih sportova širom sveta. Za Olimpijske igre u Pekingu 2008. pokušala je da se kvalifikuje 31 zemlja. Za ovogodišnje - 176 timova, od kojih su u Rio stigla 24 odbojkaška i 48 tandema u odbojci na plaži (bič-voleju). Međunarodna odbojkaška federacija, skraćeno FIVB, upustila se u agresivnu marketing kampanju u Riju.

Ričard Bejker iz FIVB kaže da je „Kuća odbojke“ na Kopakabani prvi takav objekat. Napravljena je u staroj školi, koja gleda na plažu, a u njoj navijači mogu da čuju o istorijatu sporta... ali i da vide neke od najčuvenijih mečeva u istoriji te igre.

“Sve što vam treba je kanap i lopta i možete da igrate odbojku. To možete da radite gde god želite”.

U „Kući odbojke“ postavljene su različite izložbe, dok u virtuelnoj sobi možete da stavite naočare i iskusite kako izgleda kada igrate odbojkaški meč. Međutim, najzabavnije je i dalje na plaži, gde navijači svih uzrasta imaju priliku da se dobacuju sa nekadašnjim asovima, kao što je osvajač zlatne i bronzane olimpijske medalje Vladimir Grbić.

“Ljudi u odbojci zavise jedni od drugih – za komunikaciju, za saradnju, za tolerantnost, za pronalaženje zajedničkog rešenja. Da pobede ili izgube zajedno. Tako da odbojka ima tu neku društvenu inteligenciju i društvenu implementaciju, što je osnovna stvar, rekao bih, za rast i razvoj mladih”.

Neke od zvezda australijskog odbojkaškog tima, kao što je osvajačica zlatne medalje iz Sidneja 2000. Natali Kuk, došle su na prijem koji je organizovao predsednik FIVB Araj Graka.

“Postoji plan koji moramo da ostvarimo u naredne četiri godine. Pokušavam da odbojku dovedem u sve krajeve sveta”.

„Kuća odbojke“ će ostati na Kopakabanii po završetku Olimpijskih igara. Cilj je privući što više dece, na mestu koje mnogi smatraju srcem sporta – na zanosnim plažama Rio de Žaneira.

XS
SM
MD
LG