Linkovi

Kubanski migranti nastavljaju put u SAD


Kubanski migranti na aerodromu u Kostariki
Kubanski migranti na aerodromu u Kostariki

Prva grupa od 180 kiubanskih migranata prebačena je protekle nedelje iz Kostarike u El Salvador, u okviru programa predviđenog da se pomogne onima koji teže boljem životu da dođu u Sjedinjene Države.

Kubanaci koji su pokušali da stignu u Sjedinjene Države morali su da prekinu putovanje kada su stigli u Kostariku.

Tu su proveli više od mesec dana pošto je susedna Nikaragva zatvorila granice uz obrazloženje da je Kostarika, koja je do sada izdala više od hiljadu tranzitnih viza Kubancima, tim potezom, uzrokovala “humanitarnu krizu”. Migranti koji su avionom prebačeni u El Salvador nastaviće svoje putovanje do granice sa Sjedinjenim Državama autobusima.

"Teško je jer smo daleko od kuće gde smo ostavili puno dragih nam ljudi. Teško nam je, izgiubili smo oca, a pre godinu dana i majku”, kaže kubanski imigrant Jeleni Kazanova.

Ministar inostranih poslova Kostarike, Manuel Gonzales je izjavio da se pomoć prebacivanja migranata “do sada uspešno obavlja” i dodao da je cilj da se otvore dve avionske linije dnevno kojima bi se migranti prebacivali iz Kostarike do destinacije od koje put do Sjedinjenih Država mogu da nastave drumskim prevozom.

Migranti moraju da plate 500 dolara po osobi za putne troškove što uključuje i troškove avionskog i drumskog prevoza. Ministri iz Kostarike, Salvadora, Meksika i Hondurasa sastaće se sledeće nedelje da bi procenili kako je prošlo prebacivanje prve grupe Kubanaca.

Oko 8 hiljada migranata još uvek čeka na dozvolu da preko Kostarike dođu do Sjedinjenih Država. Do najnovijeg talasa migranata sa Kube dolazi posle nedavnog otopljavanja odnosa Vašingtona I Havane. Kubanski migrant koji drumskim putem dolaze u Sjedinjene Države imaju sada mogućnost da podnesu zahtev za boravišnu dozvolu. Međutim ne i oni koju pokušavaju da uđu u Sjedinjene Države morskom rutom. Njih se vraća nazad na Kubu.

XS
SM
MD
LG