Linkovi

U Srbiji 3.460 novozaraženih, Krizni štab o merama u petak


Prema zvaničnim podacima, dnevno se registruju hiljade novozaraženih

U Srbiji je registrovano 3.460 novozaraženih koronavirusom na 15.200 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je 17 pacijenata. Na bolničkom lečenju je 3.776 osoba, a na respiratorima 152.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zasedao je u sredu zbog sve većeg broja novozaraženih i na sednici nije doneta odluka o pooštravanju mera, već je najavljeno da će se o tome razgovarati u petak.

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon kazao je posle sednice da se epidemiološka situacija i dalje pogoršava i da do "petka treba da se iskristališe predlog konkretnih mera koje bi se primenjivale za vikend u svim žarištima pandemije", prenosi Fonet.

"Bilo je na sastanku različitih stavova, ali smo zaključili da se tokom vikenda mora preduzeti nešto. Uočena su glavna mesta rizika - restorani, kafići i zimski centri", istakao je Kon.

On smatra da je isuviše "optimistički" očekivati visok stepen kolektivnog imuniteta do leta.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević upozorila je da će se "ponoviti decembar kada je bilo i do 8.000 zaraženih dnevno, a u bolnicama bilo smešteno skoro 10.000 ljudi".

Ona je za list Danas rekla da "je sada gotovo, kada je pušteno da sve radi i da rade skijališta".

Adžić Vukićević je kazala da treba da se zatvori sve što može da se zatvori i da je "bespredmetno razmišljati o privredi kada ljude neće imati ko da leči".

Nema zahteva za onlajn nastavu

Ministartvo prosvete saopštilo je da nema novih zahteva za prelazak na onlajn nastavu, a podaci pokazuju da epidemiološka slika školske populacije nije alarmantna, mada se beleži blagi porast borja zaraženih pre svega u srednjim školama, prenosi Fonet.

List Politika, pozivajući se na izvore u Ministarstvu, navodi da su u predškolskim ustanovama koronom zaražena 74 deteta od njh ukupno 224.000, a 30.200 zaposlenih zaraženo je 358.

U osnovnim školama su obolela 954 đaka od ukupno 524.000, a od 69.340 radnika zaražen je 721. Na nivou srednjih škola od korone je inficirano 820 đaka od 245.000 i 402 od 35.400 zaposlenih.

XS
SM
MD
LG