Linkovi

U Srbiji još 37 preminulih od koronavirusa, mere nisu ublažene


U bolnicama je više od šest hiljada ljudi
U bolnicama je više od šest hiljada ljudi

U Srbiji je registrovano još 5.297 nozovaraženih koronavirusom na 17.684 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Preminulo je još 37 osoba. Hospitalizovano je 6.349 pacijenata, a na respiratorima ih je 243.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa je posle sednice u sredu odlučio da, zbog epidemiološke situacije, sve mere ostanu na snazi, što znači da ugostitelji i tržni centri ostaju zatvoreni, a da ostali mogu da rade uz pooštrene uslove. Odlučeno je i da državljani Srbije, ali i strani državljani, mogu da uđu u zemlju bez PCR testa i karantina ako imaju potvrdu o kompletnoj vakcijaciji, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

"U ovom trenutku i dalje veliki broj novozaraženih i ne može se reći da je broj stabilizovan, ali se povećava minimalno u odnosu na prethodni dan, što bi reklo da su mere doprinele da nemamo eksponencijalni rast. Taj broj je i dalje visok i treba da radimo ono što smo do sada - da se pridržavamo mera i da se vakcinišemo", kazao je Gojković.

Nije želeo da precizira da li će se ispuniti zahtev nekih članova medicinskog dela Kriznog štaba da sve ostane zatvoreno dve nedelje, ali je rekao da će do kraja nedelje ovakve mere sigurno ostati na snazi.

Gojković je rekao da se razgovaralo o zahtevu škola da se omogući đacima koji su na onlajn nastavi, da se ocenjivanje radi u malim grupama u školama, pa će "Ministarstvo prosvete pokušati da nađe model kako da se to uradi".

Kada jer reč o ulasku u zemlju, član Kriznog štaba je objasnio da će on biti omogućen i državljanima Srbije i strancima bez PCR testa i karantina ako imaju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji vakcinama koje su priznate u Srbiji.

"Dve doze Fajzera, dve doze Sputnjika, dve doze Sinofarma i jedna doza Astra Zeneke s obzirom na to da je tek od nedavno dostupna", precizirao je Gojković.

U Srbiju je sinoć stiglo još 100 hiljada doza vakcine Sputnjik V.

Prema dostupnim podacima, u Srbiji je dato više od dva miliona doza vakcina.

XS
SM
MD
LG