Linkovi

Kriza između Madrida i Barselone se zaoštrava


Protest za nezavisnost u Barseloni
Protest za nezavisnost u Barseloni

Španska vlada je u subotu saopštila da planira da smeni lidere nemirne Katalonije i želi da se u roku od šest meseci održe vanredni izbori – što je deo nastojanja da se blokira otcepljenje te pokrajine. Katalonski separatisti to ne prihvataju i ističu da neće biti lako da se bace na kolena. Prete masovnim protestima i građanskom neposlušnosti.

Pristalice nezavisnosti Katalonije protestovale su na ulicama Barselone i zahtevale puštanje na slobodu dvojice lidera pokreta za nezavisnost, čije hapšenje je naredio španski nacionalni sud pod otpužbom za pobunu.

Katalonski separatisti su mislili da će referendum 1.oktobra značiti više slobode od Španije. Medjutim, španska vlada je otpočela pravni proces sa ciljem da se ograniči katalonska samouprava navodeći da planira da ukloni regionalne lidere i preuzme kontrolu.

“Mislim da će doći do gradjanske neposlušnosti. Katalonska strana, pokret za nezavisnost je veoma fokusirana na izbegavanje bilo kakvog nasilja”, kaže Džozef Kosta, politikolog.

Katalonska regionalna vlada kaže da je referendum, koji je Madrid proglasio nelegalnim, dao mandat za odvajanje od Španije, ali je suspendovala momentalno otcepljenje da bi se pružila šansa za razgovor sa Madridom.

Španski kabinet je održao vanrednu sednicu u subotu u i otpočeo proces ograničenja samouprave Katalonije. Oni žele da smene regionalne lidere i da se održe vanredni izbori za šest meseci. Sami Katalonci su, medjutim, podeljenih gledišta – što je simbolizovano u isticanju rivalskih zastava na balkonima.

Senat u Madridu će verovatno krajem nedelje glasati o planu španske vlade o uvodjenju direktne uprave, što bi značilo da se prvi put ograničavaju ovlašćenja tom regionu. Manje od polovine od 7,5 miliona Katalonaca je izašlo da glasa na referendum, od izašlih birača 90% je glasalo za nezavisnost.

“Ukoliko stranke koje se zalažu za nezavisnost ostanu uzajedno, kao što su rekle da će učiniti, verovatno postoji veoma mala verovatnoća da španska vlada ima bilo kakvu sposobnost da to sprovede u delo”, kaže separatistička liderka Tanja Verge.

Konfrontacija izmedju Katalonije i Madrida je jasno ušla u novu kriznu fazu, dok ulozi obe strane rastu. U subotu, u odgovoru Madridu, separatistički lider Karles Pudždemon je optužio špansku vladu da pokušava da izvrši državni udar u Kataloniji.

XS
SM
MD
LG