Linkovi

Krivokapić: Neophodni nepopularni potezi


Ranko Krivokapić, predsednika parlamenta Crne Gore i Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta.
Ranko Krivokapić, predsednika parlamenta Crne Gore i Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta.

Učestvujući na skupu posvećenom osnaženju političke kulture i dijaloga u razvoju demokratije u Evropskom parlamentu u Briselu, prvi čovjek crnogorskog parlamenta, Ranko Krivokapić je danas naglasio da politički lideri imaju obavezu da vuku i poteze koji nisu popularni, ali su neophodni.

Moramo se suočiti sa gorkom istinom, kaže Krivokapić, uvjeren da je misija političara, posebno u regionu Zapadnog Balkana, veća od njih samih. Primajući gosta iz Podgorice, predsjednik Evropskog aparlamenta, Martin Šulc je naglasio podršku kakvu Crna Gora ima kada je riječ o ovoj kući demokratije u Evropi.

Živjeti danas na Zapadnom Balkanu nije lako, a baviti se uz to politikom, ne bi trebalo da bude nikakvo olakšanje - naprotiv, uvjeren je predsjednik crnogorskog parlamenta, Ranko Krivokapić:

„Moramo otvoriti prostor neprijatnih istina i uzeti odgovornost za bolne promjene. To je opet više od mandata. A jedino tako smo dostojni povjerenja građana. Da li ćemo biti vlast ili opozicija manje je važno. Jedino je bitno da se države regiona stabilizuju i imaju normalan razvoj. A to znači govoriti i neprijatne istine. Jer politika koja nije misija i nije vrijedna da se tako zove. Ako tog vanvremenskog nema u našim odlukama, onda smo prolazni, ali zato nije trebalo da ulazimo u politiku"

“Crna Gora je jedna od država na Zapadnom Balkanu kojoj treba više stabilnosti i bezbjednosti i zato su medjunarodne intregracije Crne Gore u širem okviru transnacionalne saradnje na različitim nivoima potrebne, gledano iz ugla Evropskog parlamenta i aktuelna diskusija koja se trenutno dešava u zemlji je sasvim razumljiva”, istakao je predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

Ovo je odlučujući trenutak za nas kada je riječ o euro-atlantskim integracijama, i svi u našem parlametu, civilnom sektoru, vlasti, su snažno ohrabreni u tome podrškom Evropskog parlamenta", kazao je Krivokapić.

Nema sumnje u činjenicu da Crna Gora, kao država koja iza sebe ima značajne rezultate u reformama i evropskim integracijama, ali i kao zemlja koja se smatra stabilizirajućim faktorom u regionu, uživa snažnu podršku Evropskog parlamenta - to bi, vjeruje se, trebalo iskoristiti u nastavku reformi koje, bez obzira na najavu da za ovog mandata Evropske komisije, neće biti prijema novih članica, zemlju ipak dovode bliže evropskom članstvu.

XS
SM
MD
LG