Linkovi

Krivokapić: Srebrenica simbol zločina u jednom vremenu


Srebrenica je simbol zločina u jednom vremenu, prema jednom narodu, rekao je danas u Podgorici predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, u Spomen parku Pobrežje gdje je obilježena 20.godišnjica genocida u Srebrenici.

On je, na obilježavanju Dana sjećanja civilnih žrtva ratova vođenih na prostoru bivše SFRJ (1991-2001), a povodom 20 godina od genocida u Srebrenici, rekao da se danas obilježavaju dvije decenije sjećanja na habrost, na duboke ponore ljudske duše.

"Kada se suočimo sa vremenom dvije decenije za naš ljudski život puno, a za sjećanje možda još i duže. Sjećanja ima snagu koliko ga možemo pretvoriti u stvaranje, u stvaranje vremena koje će biti brana da se zlo vrijeme nikada više ne vrati. Sunovrat duše i smak ljudskosti je bilo ono što je obilježilo 90-te godine 20. vijeka", rekao je Krivokapić na Spomen parku Pobrežje.

On je ocijenio da je Srebrenica simbol zločina u jednom vremenu, prema jednom narodu.

"Sposobnost nas na Balkanu je da pokažemo više, budućnost koja nas čeka i budućnost različitosti u vjeri, naciji, u miješanju. To je budućnost globalnog društva. Mi možemo u Crnoj Gori biti spremni da kao niko drugi stvorimo harmoniju suživot, da učimo iz svake religije i istorije svakog naroda dobro", rekao je Krivokapić.

Predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka, Husein Tuzović, podsjetio je da je u pitanju najveći zločin u Evropi poslije drugog svjetskog rata.

"Svi smo rođeni pod ovim nebom sa pravom da živimo, a ne da se ubijamo. Zato u svakom zlu treba štiti čovjeka, bez obzira na vjere i nacije, koje vjekovima bitišu u svim državama na ovim prostorima", rekao je Tuzović.

On je kazao da Forum kao izvorni inspirator suočavanja sa prošlošću, u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Glavnim gradom želi da podsjeti da genocid u Srebrenici mora biti trajna opomena svima, regionu ali i svjetskoj zajednici.

Cvijeće na Spomen parku Pobrežje položili su predstavnici Foruma, Skupštine, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Glavnog grada, Pozitivne Crne Gore, Liberalne parije, mladih Socijaldemokratske partije.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici dijela političkih partija, pojedini ministri, dio diplomatskog kora i više stotina građana.

XS
SM
MD
LG