Linkovi

Krivična prijava protiv bivšeg guvernera Njujorka zbog seksualnog uznemiravanja


Bivši guverner Njujorka Endrju Kuomo
Bivši guverner Njujorka Endrju Kuomo

Protiv bivšeg guvernera države Njujork Endrjua Kuomoa podneta je krivična prijava zbog seksualnog uznemiravanja. Kuomo je sišao sa funkcije posle navoda nekoliko žena u javnosti da ih je seksualno uznemiravao.

U krivičnoj prijavi podnetoj sudu u Olbaniju, glavnom gradu države Njujork, navodi se da je Kuomo dodirivao ženu ispod odeće, protiv njene volje. Lokalna televizija WNBC objavila je navode iz prijave, prema kojoj se indicent desio 7. decembra 2020. u službenoj rezidenciji guvernera, kada je Kuomo dodirivao ženu po grudima i intimnim delovima.

Ime žene nije objavljeno. Britani Komiso, bivša Kuomova saradnica, već je izašla u javnost sa navodima da je guverner dodirivao ispod odeće protiv njene volje.

Kuomo je podneo ostavku pre dva meseca, nakon pritiska njegovih kolega iz Demokratske stranke, uključujući i predsednika Džoa Bajdena.

Njegova advokatica Rita Glovin je u saopštenju navela da je Kuomo nevin i kritikovala šefa lokalne policije Krejga Epla zbog načina na koji je sprovodio istragu.

"Ovo nije profesionalna policija, već politika", rekla je Kuomova zastupnica.

Njujork post je objavio da se očekuje da Kuomo bude uhapšen sledeće nedelje i optužen za seksualno uznemiravanje bivše saradnice.

Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms rekla je da je petomesečna nezavisna istraga pokazala da je Kuomo kršio i federalne i državne zakone. Ona ipak nije odlučila da ga krivično goni, ali je potvrdila da je krivična prijava u skladu sa nalazima iz njene istrage.

Kuomo je negirao da je seksualno uznemiravao žene, ali je rekao da preuzima odgovornost za situacije u kojima je želeo da pokaže naklonost, a koje su loše interpretirane.

XS
SM
MD
LG